Expositie ‘Wie kan ik nog vertrouwen?’ in augustus in Deventer

Wie kan ik nog vertrouwenDe expositie Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland is vanaf woensdag 3 augustus te zien in het Etty Hillesum Centrum in Deventer. De expositie is gewijd aan vervolging en verzet van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen onder de nazi’s en de Duitse bezetting.
De expositie schetst met persoonlijke getuigenissen en uniek beeldmateriaal een beklemmend beeld van die tijd. Ook plaatst de expositie vraagtekens bij de tegenwoordige tijd: kunnen homoseksuele mannen en vrouwen blijven vertrouwen op de recent veroverde positie en rechtsbescherming.

Getuigenissen

Met foto´s, filmfragmenten en documenten wordt een beeld geschetst van het politieke en maatschappelijke klimaat waarin deze mannen en vrouwen zich staande probeerden te houden. In interviews vertellen zij zelf hoe ze die tijd hebben beleefd en wat hen is overkomen. Zoals Frieda Belinfante die als man verkleed aan het verzet deelneemt en aan de Gestapo ontsnapt. Ook zijn er foto´s en correspondentie uit nalatenschappen die lang angstvallig verborgen bleven. Bijvoorbeeld de foto´s van Frans Toethuis en zijn joodse vriend, die werd opgepakt en vermoord en waarvan niemand meer de naam kent.

Verslagen en getuigenissen uit politie-archieven onthullen hoe verraderlijk de samenleving was voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Ook na de oorlog. Karl Gorath overleefde de kampen, maar werd twee jaar na de bevrijding opnieuw in Duitsland veroordeeld vanwege dezelfde nazi-wet en door dezelfde rechter die hem eerder naar het kamp had gestuurd.

Lezing

De expositie was eerder te zien in het Verzetsmuseum in Amsterdam en wordt woensdagavond 3 augustus geopend met een lezing van Stephan Sanders in de Bibliotheek in Deventer.

Wie kan ik nog vertrouwen? is tot en met dinsdag 30 augustus te zien in het Etty Hillesum Centrum aan de Roggestraat 3 in Deventer.Categorieën:Agenda, Overijssel

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: