AZC’s krijgen vertrouwenspersonen voor ‘kwetsbare’ asielzoekers

asielzoekersOp vrijwel alle locaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) komen  vertrouwenspersonen voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Per 1 augustus worden de vertrouwenspersonen ingezet.

Zij worden na een training gekoppeld aan de huidige  contactpersonen Veiligheid. Dat heeft een woordvoerder van het COA aan de Volkskrant.

Inmiddels zijn er in enkele asielzoekerscentra speciale afdelingen voor ‘kwetsbare’ asielzoekers ingericht, waar met name LHBT-asielzoekers worden opgevangen.

Safe houses

Voor gescheiden opvang in zogenoemde safe houses was dit voorjaar een Kamermeerderheid, maar verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft zich daar altijd tegen verzet. Naar zijn mening moeten de daders worden aangepakt.

Aangifte

In de praktijk komt daar weinig van terecht. Daders zijn lastig te achterhalen, laat staan te berechten. ‘Er wordt nauwelijks aangifte gedaan’, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. ‘Door hun ervaringen hebben LHBT-vluchtelingen weinig vertrouwen in autoriteiten. Bovendien valt zo’n melding vaak niet goed bij medebewoners’ Hij pleit er voor dat een asielzoeker  die aangifte overweegt extra bescherming krijgt.

Volgens Kortekaas is de positie van LHBT-asielzoekers maar weinig verbeterd nadat de kamer de motie aannam voor aparte en opvang van aparte en veilige opvang voor kwetsbare groepen asielzoekers.

 
(Bron: de Volkskrant, Roze Golf)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: