‘LHBT-asielzoekers worden uitgezet: ze zijn niet gay genoeg’

Enkeltje Iran No way! LGBT Asylum SupportNederland stuurt homoseksuele asielzoekers terug naar landen waar homoseksualiteit niet alleen strafbaar is, maar waar ook nog eens de doodstraf op staat. Dat stelt LGBT Asylum Support.

De stichting die homoseksuele asielzoekers bijstaat is een online petitie gestart voor één van de asielzoekers, die dreigt te worden uitgezet. Het gaat om een homoseksueel uit Iran. Zijn familie heeft hem aangegeven bij de politie vanwege zijn geaardheid. De IND wil hem terugsturen, onder meer omdat hij de achternamen van mannen niet wist te noemen, die hij via Grindr had ontmoet. In Iran staat de doodstraf op homoseksuele handelingen.

Gay gehalte

LGBT Asylum Support heeft contact met een aantal LHBT-asielzoekers uit het Midden Oosten en Afrika. De IND toetst volgens LGBT Asylum Support op stereotype gedrag wat bij wet niet toegestaan is. Zo kijkt de IND naar het ‘gay gehalte’ van het persoon en toetst het de kennis van de asielzoeker van niet voor iedereen toegankelijke LHBT subculturen. ‘Het inlevingsvermogen van de IND is hierin soms ver te zoeken zeker als een LHBT asielzoeker er een ’straight’ look op nahoudt’, aldus de stichting.

Petitie

Met de petitie ‘Enkeltje Iran? No Way’ wil de stichting deze manier van werken van de IND aan de kaak stellen en proberen te voorkomen dat de asielzoeker uit Iran wordt teruggestuurd.

Eerder voerde LGBT Ayslum Support met succes actie voor een Russische asielzoeker.

 

(Bron en foto: LGBT Asylum Support)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: