Bewoners Amsterdam naar de rechter: Gay Pride duurt te lang

Pridestream bootEen aantal binnenstadbewoners van Amsterdam stapt naar de rechter; ze vinden de EuroPride te groots opgezet en te lang duren. Dat meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5.

‘De jaarlijkse Gay Pride is dit jaar als EuroPride in duur meer dan verdubbeld, het aantal feestlocaties is uitgebreid, klachten over langdurige extreme geluidsoverlast worden niet gehoord, etc.; van dat alles hebben de bewoners meer dan schoon genoeg. De irritatie wordt groter en het begrip voor de overlast ontbreekt echt bij de ambtenaren’, zo schrijven de bewoners in een persbericht.

‘Te laat’

Tegen de overlast hebben de bewoners enkele bezwaren ingediend, maar worden pas in behandeling genomen als Gay Pride al van start is gegaan. Daarom proberen de bewoners hun belangrijkste bezwaren via de rechter voor de start van het evenement, 23 juli, behandeld te krijgen.

De bewoners hadden woensdagmiddag een gesprek met de organisatie van het evenement en burgemeester Van der Laan, maar ze kregen niet de indruk dat eindtijden van evenementen worden aangepast of dat er wat gedaan wordt aan de geluidsoverlast.

Meer handhavers

Een woordvoerder van de burgemeester laat aan AT5 weten dat ambtenaren al maanden met de bewoners in gesprek zijn over de bezwaren. Dat heeft geresulteerd dat de gemeente vijf keer meer handhavers inzet ten opzichte van vorig jaar. Die in totaal 75 handhavers zullen toezien op overlast van illegale feesten, wildplassers en andere ongeregeldheden.

Ook is de Prinsengracht op de dag van de Canal Pride tot middernacht gestremd. De gemeente maakt volgende week bekend op welke punten er nog meer tegemoet kan worden gekomen.

Orlando

De bewoners stellen uitdrukkelijk dat ze niets tegen de Gay Pride hebben: het feest van  ‘vrijheid, diversiteit en solidariteit’ hoort thuis in Amsterdam en moet zeker doorgaan ‘juist nu na de aanslag op gay club Pulse in Orlando.’

Boze brief

Direct na de botenparade van vorig jaar schreef een aantal bewoners een boze brief aan de burgemeester, waarin ze klaagden over afgezette parkeervakken, keiharde muziek van ‘s ochtends 9.00 tot 23.00 ‘s avonds, plassende mensen, troep die dagen blijft liggen.

‘De afgemeerde boten liggen tegenwoordig drie rijen dik, vroeger werden dubbelliggers weggesleept. Er worden enorme bedragen verdiend en na afloop wordt alle troep op kant of in het water gesmeten. Als je hier iets van zegt word je uitgescholden dat je dan maar ergens anders moet gaan wonen! Laat het een leuk initiatief blijven en geen commercieel evenement.’

 

(Bron: AT5, Het Parool, foto:  Canal Parade 2015)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: