Politie Istanbul pakt mensen van Pride en Europarlementariër op

Arrestatie IstanbulDe politie in Istanbul heeft vijftien mensen opgepakt van de organisatie van de Gay Pride. Dat zegt de Duitse Europarlementariër Terry Reintke.

Volgens haar zijn ze vastgezet omdat ze een persbericht hebben uitgebracht waarin ze het afblazen van de mars hebben veroordeeld. Ze wilden ook een verklaring voorlezen.

Reintke, die lid is van de Groenen, is zelf ook enige tijd vastgehouden. ‘De politiemensen waren zeer agressief’, zei Reintke.

De Gay Pride werd afgelast, volgens de autoriteiten omdat ze niet konden instaan voor de veiligheid van de deelnemers. De inlichtingendiensten zouden aanwijzingen hebben voor een terreurdreiging.

Volgens het persbericht van de Gay Pride heeft de gouverneur van Istanbul gezegd dat de parade niet kon doorgaan omdat deze actie ‘gevoelig lag’ en ‘niet netjes’ werd gevonden.

Kleine groepen

De organisatie van de Gay Pride had mensen opgeroepen om toch in kleine groepen te verzamelen in de buurt van de winkelstraat Istiklal Caddesi en het Taskim Plein. Daar stond de oproerpolitie klaar. Er zijn berichten dat de politie traangas heeft gebruikt om groepen uit elkaar te drijven. Mensen die het gebied in willen, werden gefouilleerd.

Vanuit Amsterdam was ook een delegatie aanwezig in Istanbul.

In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo’n 100.000 mensen. Vorig jaar werd het evenement ineens verboden vanwege de ramadan. De islamitische vastenmaand is nu ook nog aan de gang.

 

(Bron: AD, NOS, foto: arrestatie Reintke (in rood shirt) Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: