Stonewall Inn in New York is eerste monument homorechten VS

Stonewall In New York Yahoo News screnshotHomobar The Stoneall Inn in New York is door president Barack Obama uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument. De bar is daarmee het eerste nationale monument dat gewijd is aan homorechten.

The Stonewall Inn is bekend vanwege de rellen die er op 28 juni 1969 uitbraken, nadat de politie voor de zoveelste keer de bar binnen viel. De rellen, die enkele dagen aanhielden,  worden gezien als het begin van de strijd voor gelijke rechten voor homo’s.

Gay Pride

Een jaar na de rellen werd een herdenkingsmars gehouden in Christopher Street, de straat waar The Stonewall Inn staat. De mars, die eindigde in Central Park, wordt gezien als de eerste Gay Pride. De mars kreeg wereldwijd navolging; Roze Zaterdag in Nederland is naar Amerikaans voorbeeld.

Over de speciale status van The Stonewall Inn wordt al jaren gesproken.

‘Het hele verhaal’

Het Witte Huis maakte een video over The Stonewal Inn. In de video zegt Obama dat hij vindt dat nationale monumenten het ‘hele verhaal van ons land moeten vertellen, de rijkdom en de diversiteit en de unieke Amerikaanse geest, die ons altijd heeft gedefinieerd: dat we samen sterker zijn en dat we samen één zijn’.

 

(Bron: The New York Times, foto: screenshot Yahoo News)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , , ,

%d bloggers liken dit: