Honderden op de been bij Orlando-herdenking in Rotterdam

Herdenking Rotterdam.pngHonderden mensen hebben dinsdagavond in Rotterdam meegelopen in een stille tocht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Orlando. Met regenboogvlaggen, kaarsen, bloemen en Amerikaanse vlaggen liepen de deelnemers door het centrum van de stad.

De tocht was georganiseerd door de Rotterdamse LHBT-gemeenschap en volgde op herdenkingen bij de homomonumenten in Amsterdam en Den Haag. De bijeenkomst in Rotterdam was drukbezocht en verliep precies zoals de bedoeling was in alle rust.
Deelnemers liepen van café Ferry aan de Westblaak naar het regenboogzebrapad bij het Churchillplein.

Geen toespraken

Op het Churchillplein werden bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. Onder de deelnemers aan de herdenking waren enkele wethouders. Er werden geen toespraken gehouden. Daarna liep de stoet terug naar het beginpunt.

Boos

‘Ik hoor van heel veel mensen dat het ze boos maakt. Ik werd vooral meteen heel erg verdrietig’, vertelt Gert-Jan Verboom, een van de organisatoren van de herdenking. Hij dacht ook direct aan zijn islamitische vrienden. ‘Hoe pijnlijk moet het voor hen zijn dat zoiets gebeurt in de tijd waarin zij ramadan houden?’

Labels loslaten

Over de mogelijke religieuze motieven van de dader zegt Verboom: ‘Mensen kunnen van alles iets lelijks maken. Of het nou religie is, cultuur of seksuele geaardheid. Als mensen willen, kunnen ze overal iets negatiefs in zien. We moeten dat juist nu zelf niet doen. We moeten vooral die labels loslaten en als community steun bij elkaar zoeken.’

Hij waarschuwt ertegen om als reactie op het geweld anderen te veroordelen of uit te sluiten van de maatschappij.

Herdenkingen

In het hele land zijn deze week bijeenkomsten. Gisteren waren er bijeenkomsten in Den Haag en Amsterdam.

Morgen wordt er in Deventer een bijeenkomst gehouden, donderdagavond in Maastricht en waarschijnlijk zaterdag in Zwolle.

 

(Bron: RTV Rijnmond, NOS, Roze Golf, beeld: RTV Rijnmond)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: