Homoseksueel is moe van zijn strijd en vraagt om euthanasie

SébastienEen 39-jarige man in België heeft een verzoek om euthanasie ingediend, omdat hij zijn homoseksualiteit niet kan accepteren. De man die zich Sébastien noemt, deed zijn verhaal donderdag in de BBC-uitzending ‘Victoria Derbyshire Programme’.

Sébastien heeft 17 jaar lang allerlei therapieën gevolgd en medicijnen geslikt, maar zonder resultaat. Hij ziet euthanasie als enige uitweg.

Hij zegt in de uitzending jonge jongens en mannen  aantrekkelijk te vinden en zegt te zijn getekend door zijn jeugd. Hij werd streng katholiek opgevoed en zijn moeder was ziek.

Lijden

‘Ik was erg eenzaam, extreem teruggetrokken, zeer fysiek geremd – bang om uit te gaan, bang om gezien te worden, de hele tijd bang, enorm verlegen. Ik  ontmoette een jongen en ik werd stapelverliefd. We waren allebei 15. En het was gewoon ondraaglijk voor me, weet je? Ik wilde geen homo te zijn.’

Sébastien ziet euthanasie als enige uitweg. De wet bepaalt dat de patiënt een ‘constant en ondraaglijk fysiek of psychisch lijden’ moet aantonen. In psychologische gevallen moeten drie artsen het erover eens zijn dat euthanasie de enige optie is.

Dood

Sébastien is vastberaden om door te zetten. ‘Ik heb altijd gedacht aan de dood. Terugkijkend op mijn vroegste herinneringen is het altijd in mijn gedachten geweest. Het is een permanent lijden, alsof ik een gevangene in mijn eigen lichaam ben’, zegt hij. ‘Een constante gevoel van schaamte, vermoeidheid, je aangetrokken voelen tot mensen, die ik niet aantrekkelijk mag vinden.’

Hoop

Psychiater Caroline Depuydt van het psychiatrisch ziekenhuis Clinique Fond’roy in Brussel zegt tegen de BBC er de voorkeur aan te geven door te gaan met behandelen.

‘We hebben altijd iets dat kan werken. Tijd, medicatie, psychotherapie, iets wat we moeten proberen en mee doorgaan. Een psychiater moet zijn patiënt de hoop geven, dat het nooit klaar is.’

‘Geen psychische ziekte’

Volgens Gilles Genicot, hoogleraar Medisch Recht van de Universiteit van Luik, voldoet de zaak Sébastien niet aan de wettelijke eisen voor euthanasie. ‘Het is aannemelijk dat zijn psychische problemen het gevolg zijn van zijn geaardheid, maar ik geen symptomen van een psychische ziekte.’

Het verzoek van Sébastien om euthanasie is in eerste instantie in behandeling genomen. Nu wordt verder gekeken of hij voldoet aan de eisen die wet stelt.

Familie

Op de vraag of hij zijn aanvraag wil heroverwegen of een andere weg wil bewandelen, is Sébastien sceptisch. ‘Als iemand mij een wondermiddel kan geven, waarom niet? Maar voor nu geloof ik er niet meer in. Ik ben er te uitgeput voor, wat er ook gebeurt.’

Hoewel hij kalm is over het bewust eindigen van zijn leven, is hij zich bewust van het effect dat het zal hebben voor de mensen om hem heen. ‘Het moeilijkste zal zijn om het mijn familie te vertellen als ik een ‘ja’ krijg.’

 

(Bron en afbeelding: BBC)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: