‘Weggepest door huisgenoten vanwege seksuele geaardheid’

Bram TielenOp Facebook is het verhaal verschenen van een student van de Technische Universiteit Delft die door zijn huisgenoten is weggepest omdat hij homoseksueel is en bovendien een relatie heeft met een oudere man.

Het is het verhaal van Bram Tielen. Hij heeft de afgelopen driekwart jaar op kamers gewoond in een studentenhuis in Schipluiden en heeft inmiddels een kamer gevonden in Delft. Hij durfde het verhaal niet eerder naar buiten te brengen, ‘omdat het mij heel veel pijn en verdriet heeft gedaan en ik me er voor schaamde dat mij zoiets is overkomen. Maar ook omdat ik bang was dat de situatie zou verergeren, als ik met dit verhaal naar buiten zou komen. Maar nu heb ik alle moed bij elkaar verzameld om het toch te gaan vertellen.’

Niets aan de hand

Voor de zomervakantie vond hij naar lang zoeken een kamer in Schipluiden. Met zijn ouders en zijn vriend heeft hij zijn kamer ingericht. ‘De meeste bewoners hebben mijn vriend en ook mijn ouders allebei ontmoet, en er leek toen nog helemaal niets aan de hand te zijn.’

Vies en smerig

Toen hij na de zomer naar zijn kamer wilde, zei een van zijn huisgenoten dat ze even met hem wilde praten. ‘Ik liep naar de keuken, daar zaten ze met z’n allen al klaar aan tafel. Wat Rob toen zei was: ‘Bram, we hebben met z’n allen besloten dat je moet verhuizen.’ Ik was echt met stomheid geslagen, en vroeg, waarom ze dit hebben besloten. Zijn reactie was: ‘We zijn er achter gekomen dat jij een relatie hebt met een man en die man is ook een stuk ouder dan jij, dit vinden wij vies en smerig, daarom willen wij niet met jou in één huis wonen.’’

Gesprekken

Zowel de zus van Bram, als de huurbaas, de pandeigenaar en de wijkagent hebben met de andere kamerbewoners gepraat maar zonder resultaat. In de maanden die daar op volgden werd de situatie volgens Bram alleen maar erger: ‘ze deden alsof ik niet bestond.

Ze negeerde mij totaal, zeiden niks meer tegen mij. Zij aten altijd samen, ik at alleen in mijn kamer. En als ik in de gemeenschappelijke ruimte (zoals de keuken) kwam, om bijvoorbeeld te gaan koken voor mezelf, viel het stil en liepen ze zo snel mogelijk weg. Deze situatie maakte mij moedeloos en verdrietig.’

 Pesterijen

De pesterijen namen toe: er werden dozen voor zijn kamerdeur neergezet en ’s nachts werd er een keer harde muziek gedraaid. Bram zegt ook dat er op hem ingereden is door een auto, maar hij kan niet aantonen dat de auto werd bestuurd door een van zijn huisgenoten.

Inmiddels heeft Bram een kamer in Delft. ‘Ik voel me echt verlost en opgelucht.’

Niet meer van deze tijd

Bram zoekt nu de publiciteit: ‘mijn inmiddels ex-huisgenoten denken namelijk nog steeds dat zij al die tijd niks verkeerd hebben gedaan. Ik hoop dat jullie mij willen steunen, zodat wij die gasten kunnen laten zien hoe ze mij al die tijd hebben gediscrimineerd, vernederd en mij daar hebben weggepest. We moeten duidelijk maken dat hoe zij denken zeker niet meer van deze tijd is en dat je zo niet met je medemens om hoort te gaan.’

 

(Bron en foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: