‘Jehovah’s willen niet met ons praten over homoseksualiteit’

Jehova's GetuigenDe Jehovah’s Getuigen Nederland willen niet in gesprek met het COC. Dat zegt COC Nederland. Dat is de homobelangenvereniging meegedeeld in een e-mail van een vertegenwoordiger van de geloofsgemeenschap.

Het COC vroeg de Jehovah’s Getuigen begin mei om een gesprek over het creëren van een veilig klimaat voor LHBT’s in hun geloofsgemeenschap. Aanleiding was een kinderfilmpje waarin de indruk wordt gewekt dat een seksuele gerichtheid of genderidentiteit kan worden veranderd. Het COC en het LKP, de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, vinden de weigering ongelofelijk en pijnlijk.

‘Het is ongelofelijk dat de Jehovah’s Getuigen een gesprek over veiligheid van LHBT’s uit de weg gaan, terwijl ze normaal altijd met iedereen in gesprek willen over hun geloof’, reageren COC-voorzitter Tanja Ineke en LKP-voorzitter Heleen de Boer. ‘Het is bovendien uiterst pijnlijk voor LHBT’s bij de Jehovah’s Getuigen.’

‘Diep ongelukkig’

Het COC werd de afgelopen weken benaderd door diverse LHBT’s die zich bij de Jehovah’s Getuigen uiterst onveilig voelden. Zo schreef een transvrouw: ‘Ik voelde me diep ongelukkig. Had daar echt het gevoel dat ik er niet mocht zijn.’

Een lid van de Jehovah’s Getuigen excuseerde zich in een bericht aan het COC voor het filmpje en beschreef hoe hij LHBT’s in de gemeenschap ‘diep ongelukkig’ heeft zien worden omdat de Jehovah’s Getuigen hen de rug toekeerden.

Oproep

De Jehovah’s Getuigen Nederland hebben het COC laten weten zich niet te kunnen voorstellen dat LHBT’s zich bij hen onveilig voelen. Ze willen daarover dus niet in gesprek met COC, maar eventueel wel met LHBT’s uit hun gemeenschap. COC en LKP roepen LHBT’s bij de Jehovah’s Getuigen op om het gesprek met hun geloofsgemeenschap aan te gaan en de organisaties bieden daarbij ondersteuning aan.

 

(Bron: COC, afbeelding: screenshot film Jehova’s Getuigen)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: