Leeuwarden heeft vanaf morgen een echte regenboogtrap

Regenboogtrap ZoetemeerIn Leeuwarden wordt morgen een regenboogtrap onthuld. De trap op het Mata Hariplein naast poppodium Neushoorn heeft de kleuren van de regenboog gekregen.

In 2015 werden in Noord-Nederland 1.048 ervaringen van discriminatie gemeld bij Discriminatie Meldpunt Tûmba, de politie en de COC’s. 187 meldingen betroffen seksuele gerichtheid, 427 huidskleur en afkomst. Leeuwarden telde in totaal 168 meldingen.

Zebrapad

De regenboogtrap komt voort uit een motie van de gemeenteraad. Deze motie werd aangenomen  naar aanleiding van een ludieke actie in 2014 van COC Friesland, Tûmba, fractie VVD Leeuwarden, Groep Brakenhoff (destijds een gemeenteraadsfractie) en kunstenaar Bonny Dijkstra. Zij schilderden ’s nachts het zebrapad bij het station in regenboogkleuren als reactie op toenemende discriminatie tegen homoseksuele en transgender mensen.

Herinrichting

Het oorspronkelijke idee was om een permanente regenboogzebra aan te leggen bij het centraal station in Leeuwarden. Samen met de initiatiefnemers onderzocht gemeente Leeuwarden hoe de regenboogvlag ingepast kon worden in de openbare ruimte, zonder teveel in clichés terug te vallen. Met de herinrichting van het Mata Hariplein diende de kans zich aan om het idee op deze locatie uit te voeren. Resultaat is niet een zebra, maar de Regenboogtrap met keramiek van Koninklijke Tichelaar uit Makkum, een kunstuiting voor minstens 50 jaar.

De regenboogtrap is een samenwerking van gemeente Leeuwarden, VVD Leeuwarden, Groep Brakenhoff, COC Friesland, Neushoorn (D’Drive, school voor Creatieve industrie & Pedagogisch werk) en Tûmba.

Niet de eerste

Leeuwarden is niet de eerste gemeente met een regenboordtrap. Nijmegen en Zoetemeer (foto) gingen Leeuwarden voor.

 

(Bron: gemeente Leeuwarden, foto: Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: