Anglicaanse kerk heeft het moeilijk met huwelijk dochter Tutu

Marceline van Furth en Mpho Andrea Tutu facebookEr is veel te doen binnen de Anglicaanse Kerk rond het huwelijk van een Nederlandse hoogleraar met de dochter van Zuid-Afrika’s nationale icoon, bisschop Desmond Tutu.

De Zuid-Afrikaanse  priester Mpho Andrea Tutu en de Nederlandse hoogleraar kinderinfectiologie-immunologie aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam, Marceline van Furth trouwden 7 mei in Zuid-Afrika. In Nederland was er 30 december 2015 al een huwelijksplechtigheid.

Opgegeven

Door het huwelijk heeft Tutu haar ambt moeten opgeven. Dat deed ze zelf, voordat het priesterschap haar formeel kon worden afgenomen.

Het huwelijk werd voltrokken door dominee Charlotte Bannister-Parker, een bevriende vrouwelijke hulppriester uit Oxford. Conservatieve krachten binnen de Anglicaanse kerk vinden dat ook zij de kerk moet verlaten.

Zegen

De Zuid-Afrikaanse Anglicaanse kerk erkent het homohuwelijk niet, al gaf Desmond Tuti zijn zegen aan het huwelijk.

De 84-jarige Desmond Tutu staat niet alleen bekend om zijn strijd tegen de apartheid, maat ook als voorvechter van gelijke rechten voor LHBT’ers.

De Anglicaanse Kerk worstelt al geruime tijd met homoseksualiteit. Zo legde de kerk begin dit jaar de Amerikaanse afdeling extra sancties opgelegd, omdat die het homohuwelijk erkent.

 

(Bron: AD, foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: