Homo-organisaties praten met Dijkhoff over LHBT-asielzoekers

Klaas Dijkhoff foto VVD 2Drie organisaties die zich inzetten voor homoseksuele asielzoekers hebben vanmiddag een gesprek gehad met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Vertegenwoordigers van COC Nederland, LGBT Asylum Support en Secret Garden hebben voor het eerst gepraat met de staatssecretaris die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers.

In de opvang hebben LGBT-asielzoekers dikwijls te maken met bedreiging en mishandeling door andere, homofobe asielzoekers.

Daders

Het beleid is er op gericht om daders aan te pakken, maar de drie organisaties hebben er bij de staatssecretaris op aangedrongen ook oog te hebben voor de slachtoffers. ‘De daders zitten in hetzelfde opvangcentrum als het slachtoffer. Vaak zit er alleen maar een gipsen wandje tussen’, aldus Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support.

‘Het is niet helder geworden wat de criteria zijn voor het elders plaatsen van LGBT-asielzoekers die te maken hebben met mishandelingen of bedreigingen.’

Getraumatiseerd

Kortekaas citeerde bij Dijkhoff uit een onafhankelijk rapport naar de gezondheidstoestand van een van de LGBT-asielzoekers die aanvankelijk in Alphen aan den Rijn werd opgevangen. De opeenstapeling van het geweld en de bedreigingen, waarmee deze asielzoeker te maken kreeg, maakten dat de asielzoeker nog meer getraumatiseerd raakte.

‘Het is niet duidelijk geworden hoe urgent de staatssecretaris de positie van LHBT-asielzoekers vindt.’

Traag

‘Het was een nuttig gesprek’, oordeelt Kortekaas, ‘en hopelijk komt er een vervolg. Het is goed om met elkaar in gesprek te blijven, hoewel het wat ons betreft wel heel erg traag gaat.’

Het gesprek tussen de drie organisaties en Dijkhoff stond oorspronkelijk gepland voor 12 april, maar werd door de staatssecretaris uitgesteld tot vandaag.

 

(Bron: Roze Golf, foto: VVD)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: