Geen vervolging van Zwitserse bisschop die Leviticus citeert

BISTUM CHUR, GESPRAECHE,

De Zwitserse bisschop Vitus Huonder wordt niet vervolgd voor het doen van ‘homofobe uitspraken’. De rechtbank in het kanton Graubünden heeft het beroep verworpen, dat was in gesteld door Pink Cross na een eerder besluit van de Officier van Justitie de bisschop niet te vervolgen.
De homorechten-organisatie moet bovendien 1500 Zwitserse frank schadevergoeding betalen aan de bisschop.

‘De huidige wetgeving maakt het onmogelijk voor homo’s en lesbiennes uitspraken, zoals die van bisschop Huonder, in een eerlijk proces beoordeeld te krijgen’, zegt Bastian Baumann, directeur van Pink Cross in een reactie op de eigen website. ‘De situatie is onbevredigend en wijst op de absolute noodzaak dat homofobe uitspraken, die in het openbaar gedaan worden, in Zwitserland strafbaar moeten worden gesteld.’

Leviticus
De bisschop citeerde in augustus 2015 in het debat over het homohuwelijk twee verzen uit het boek van Leviticus, waaronder vers 20:13: ‘Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben, met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel gedaan; zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen!’

Vervolgens liet hij weten dat de passages in Leviticus ondubbelzinnig het standpunt van de kerk over homoseksualiteit verwoorde.

Spijt
Nadat zijn opmerkingen leidden tot verontwaardiging verklaarde Huonder dat het hem speet dat zijn woorden verkeerd begrepen waren en werden uitgelegd als minachting van homoseksuelen. ‘Dat was niet mijn bedoeling’, aldus de bisschop.

Het Openbaar Ministerie besloot in oktober 2015 niet tot vervolging over te gaan. Pink Cross ging in beroep tegen deze beslissing, zonder succes. De organisatie heeft besloten de zaak niet voor het Federale Hof te zullen brengen, omdat het aan ‘adequate wetgeving ‘ ontbreekt om dergelijke haat zaaiende uitspraken te vervolgen.

 

(Bron: Swissinfo, Pink Cross, foto: Bisdom Chur, Arno Balzarini)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: