Homostel ‘trouwt’ in China om aandacht te vragen voor rechten

Sun en Hu getrouwdIn China zijn Sun Wenlin en Hu Mingliang ‘getrouwd’. Met de ceremonie wil het homostel aandacht vragen voor de legalisering van het homohuwelijk.

‘Ik hoop dat de wereld weet dat er homoseksuelen zijn China en dat we vragen om de legalisering van het homohuwelijk’, aldus de 37-jarige Hu Mingliang op de zijn ‘huwelijksdag’.

In een restaurant in Changsha, de hoofdstad van de provincie Hunan, gaven Sun Wenlin (links op de foto) en Hu Mingliang elkaar een ring ten overstaande van meer dan tweehonderd vrienden, familieleden en homoactivisten uit heel China.

Weigering

Een maand geleden bepaalde de rechtbank in Changsha dat de gemeente terecht had geweigerd de twee in de echt te verbinden. Daarop  stapten ze naar de rechter om het homohuwelijk in China bespreekbaar te maken.

Het stel besloot zelf een huwelijksplechtigheid te organiseren op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Steun

‘Binnen de homogemeenschap in China kent iedereen ons, maar we moeten de steun van het grote publiek winnen voor steun voor homorechten’, zo zegt Hu Mingliang tegen Deutsche Welle.

‘We zijn misschien niet in staat de negatieve houding in China tegenover homoseksualiteit te veranderen, maar we willen in elk geval dapper toegeven dat we van elkaar houden’, schrijft Sun Wenlin in een verklaring.

Homohuwelijk campagne

Sun Wenlin en Hu Mingliang is het niet alleen te doen om erkenning te krijgen voor zichzelf, maar ze zijn van plan om geld in te zamelen om een landelijke homohuwelijk-marathon op te zetten, met 99 andere stellen die een huwelijksfeest gaan houden.

‘De betekenis van deze huwelijken is meer dan alleen het krijgen van de zegeningen van vrienden en familie; we willen ons ook de samenleving laten zien, zodat ze zich kunnen verdiepen in homoseksualiteit.’

Onderzoek

Uit het nieuwste onderzoek van het United Nations Development Programme (UNDP), de Universiteit van Peking en het LGBT-centrum van Peking, blijkt dat van de lhbt’ers in China maar vijf procent open is over zijn of haar geaardheid.

Het gebrek aan zichtbaarheid van homoseksualiteit in de samenleving leidt er toe dat veel families niet weten wat ze er mee aan moeten als ze er mee geconfronteerd worden. In sommige families wordt druk uitgeoefend op het lhbt-familielid door respect te eisen voor het ouderlijk gezag, wat leidt tot verdere problemen voor de betrokkenen, zo staat in het rapport.

 

(Bron: Deutsche Welle., Roze Golf, foto: Wu Yue/Sixth Tone)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: