Jamala wint voor Oekraïne het Eurovisie Songfestival

Jamala 02Het Eurovisie Songfestival is gewonnen door Oekraïne. Zangeres Jamala won met het lied ‘1944’. Australië eindigde als tweede, Rusland werd derde. 

Het lied ‘1944’ vertelt het verhaal van haar grootmoeder die in de tijd van Stalin  gedeporteerd werd uit De Krim. Nadat het lied was gekozen heeft het veel stof doen opwaaien omdat veel mensen beweerden dat het een politiek statement zou zijn en zou verwijzen naar de huidige bezetting van De Krim door Rusland.

Gevoelig

Alles wat met de Russische annexatie van de Krim te maken heeft, ligt gevoelig. Moskou probeerde de inzending al tegen te houden, en beriep zich op de regel dat politieke teksten niet zijn toegestaan.

Jamala 03.pngMaar volgens de EBU, de organisator van het Songfestival, is het lied van Jamala een persoonlijk lied over een moeilijk onderwerp, maar niet politiek.

In het lied zingt Jamala: ‘Als vreemdelingen komen, komen ze naar je huis en vermoorden ze jullie allemaal’. Even later gaat ze in het Krim-Tataars verder: ‘Ik kon mijn jeugd daar niet doorbrengen, omdat jullie mijn vrede wegnamen.’

‘Ik wist dat je de mensen kan raken als je zingt over iets dat echt gebeurd is’, zei ze na afloop.

De echte naam van Jamala is Susana Jamaladynova. Ze is zelf een Krim-Tartaar, maar woont er niet meer sinds de Russische annexatie van het schiereiland. Haar ouders en haar verdere familie  wel.

Nieuwe procedure

Bij de vakjury was Australië met Sound of silence van Dami Im veruit favoriet. De zangeres kreeg 308 punten. Nederland bleef op de elfde plek steken met 114 punten. Van het publiek kreeg Douwe Bob er nog 39 punten bij, goed voor de elfde plaats.

De 61ste editie van het songfestival werd dit jaar gehouden in de Globe Arena in Stockholm, dankzij de overwinning van Måns Zelmerlöw met Heroes.

De stemming verliep dit jaar volgens een nieuwe procedure. Daardoor was het tijdens de stemming minder voorspelbaar hoe het zou aflopen. Beslissend waren de punten van de kijkers.

Voor het eerst werd het songfestival ook uitgezonden in Amerika en China.

 

(Bron: Roze Golf, NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: