Stockholm live (14): HOT or NOT? deel 3

Welkom bij de zevende editie van “Barry & Bart’s HOT or NOT”! Sinds Oslo 2010 zetten Bart Ensie & Barry van Cornewal alle deelnemers op een rij, en voorzien ze van commentaar. En ook dit jaar zijn zij op zoek naar dat ene Eurovisie pareltje. Of zijn ’t er meer? Vandaag deel 3: de rechtstreeks geplaatste finalisten.

2016_bb_italy

1 – ITALIË
Francesca Michielin – No Degree Of Separation

Barry: Wederom een prachtige inzending van Italië. De 21-jarige Francesca werd dit jaar tweede bij het San Remo Festival. Haar uitvoering komt overtuigend over, en tussen het bombast van de andere liedjes valt deze oase van rust enorm op.
Bart: Italie maakt zijn rol als mijn favoriete ESF land weer volledig waar. De Zweden zijn er blijkbaar ook gek op want, samen met Oekraïne, wordt dit het mooiste in beeld gebracht. Lekker lied voor de zomer, dat zeker een leven na het festival kan hebben

BARRY: HOT / BART: HOT

 

2016_bb_swedem

2 – ZWEDEN
Frans – If I were sorry

Barry: De 17-jarige Frans werd in Zweden al op z’n zevende populair toen hij een liedje over voetballer Zlatan Ibrahimovic zong. Dit jaar won hij met overmacht de Zweedse finale. Zodra het lied begint denk je: waar heb ik dat eerder gehoord? Maar het refrein blijft wel in je hoofd hangen. Met zijn jeugdige charme weet Frans de Europese kijkers waarschijnlijk ook te betoveren. Bovendien heeft hij het geluk dat Zweden nu het enige Scandinavische land in deze finale is, wat hem veel punten gaat opleveren van de afgevallen buurlanden.
Bart: Persoonlijk vind ik het knap dat er nog steeds “nieuwe” liedjes geschreven kunnen worden. Maar de laatste jaren krijgen we wel steeds vaker te horen “dat een song wel heel erg op een ander lied lijkt”. Zo ook deze Zweedse inzending. Ik luister niet al teveel naar de radio, dus was het mij niet opgevallen, maar toen ik dat wel ging doen merkte ik op dat veel liedjes van nu in dezelfde soort stijl zijn gemaakt. Frans is geen sterke zanger maar zijn ogenschijnlijke casual manier van optreden vind ik leuk. Verwacht weer een keer top 10 voor het gastland.

BARRY: HOT / BART: HOT
2016_bb_germany

3 – DUITSLAND
Jamie-Lee – Ghosts

Barry: Jamie-Lee won eind vorig jaar The Voice met ditzelfde lied. Het werd een grote hit, en logiscb dat ze dan ook met dit lied meedeed aan de Duitse finale. De jonge zangeres lijkt zo uit een Manga strip te komen met haar opvallende outfit. Dit zal óf heel hoog, óf heel laag gaan eindigen.
Bart: Het valt me op dat Duitsland het derde in dit rijtje is (en UK vierde) dat jonkies naar het festival stuurt (ze lijken het Junior festival net ontgroeid). De Duitse Jamie-Lee komt toch wel als de onzekerste over. Ze is nog helemaal in de K-pop dus sta niet te kijken van haar poppenjurkje en rare creatie op haar hoofd. Net als de Duitse winnares van 2010, Lena, heeft zij een apart Engels accent, wat ook wel weer charme aan het lied geeft. Vorig jaar eindige Duitsland met 0 punten roemloos onderaan….. dat zelfde lot zou Jamie-lee ook best kunnen overkomen.

BARRY: NOT / BART: HOT

2016_bb_france

4 – FRANKRIJK
Amir – J’ai cherché

Barry: Vorig jaar eindigde Frankrijk onterecht bijna onderaan met het chanson “N’oubliez pas”. Dit jaar gooien ze het over een andere boeg met het dansbare “J’ai cherché”. Van het lied én de uitstraling van Amir kun je alleen maar vrolijk worden. Tijdens Eurovision In Concert 2016 heb ik hem leren kennen als een heel sympathiek persoon met een geweldige stem. Dat hij hoog bij de bookmakers staat is terecht, maar de repetities verliepen niet altijd even vlekkeloos.
Bart: Gedurende deze twee weken ben ik onder de indruk geraakt van de Franse zanger Amir. Een hele sympathieke gast met een wondermooie stem. Tijdens de opening van Douwe Bob’s bar zong hij de sterren van de hemel (klik hier voor onze video). Zijn liedje is een vrolijke zomerplaat. De mix van Frans- en Engelstalig werkt hier wonderwel goed. Zijn optreden is niet tot de milliseconde bedacht (lees Rusland) en dat is ook wel eens prettig om nog iets spontaans te zien. Een minpuntje: op het einde van het lied denkt Amir dat het wellicht leuk is om een paar octaven hoger te gaan zingen. Dat kan hij beter laten want tijdens de repetities al haalde hij het niet en dat doet afbreuk aan zijn lied. Bij de bookmakers is hij, samen met de Rus, de grote favoriet. Ik denk dat hij tweede helft top 10 gaat eindigen.

BARRY: HOT / BART: HOT

2016_bb_spain

5 – SPANJE
Barei – Say yay!

Barry: Voor het eerst een volledig Engelstalig lied uit Spanje. “Say Yay!” is inmiddels een hit op de Eurovisie dansvloer en zal ook een echte danceclassic gaan worden. Ook bij dit nummer kun je bijna niet stil blijven zitten. Of de juries net zo enthousiast zullen reageren als het publiek is nog maar de vraag. Spanje hunkert al jaren naar een hoge klassering, maar de laatste top 8 notering dateert alweer uit 2003, en het is nog maar de vraag of Barei dit gaat halen.
Bart: Spanje komt met een stevig up-tempo lied, wat vooral in het refrein los gaat. Zangeres Barei heeft er een dansje bij bedacht, waarschijnlijk in de hoop dat de mensen dat onthouden nadat ze alle 26 liedjes hebben gehoord. Dit was waarschijnlijk nog niet genoeg, want voor de act in Stockholm heeft zijn nog een geintje bedacht (ik zal het niet verraden) maar of het haar aan de linkerkant van het scorebord zal brengen valt te betwijfelen.

BARRY: NOT / BART: HOT

2016_bb_united_kingdom

6 – VERENIGD KONINKIJK
Joe and Jake – You’re not alone

Barry: De Engelsen zijn al jaren de weg kwijt in Eurovisie-land. In de afgelopen zestien jaar eindigden ze slechts twee keer in de top 10 (2002 – Come back – derde plaats / 2009 – It’s my time – vijfde plaats) en waren ze vaak in de onderste regionen te vinden. Dit jaar zal het waarschijnlijk een middenmoter worden dankzij de enthousiaste vertolking van de jonge Joe & Jake. Het refrein is een echte meezinger, dat nog lang in je hoofd blijft hangen.
Bart: Het jeugdige enthousiasme dat Laura uit Belgie op het podium toont, vinden we ook terug bij de twee jochies uit het Verenigd Koninkrijk, Joe & Jake. Het liedje stelt niet zo veel voor, maar ze brengen het zo enthousiast dat ze een bepaalde gunfactor hebben. Vooral Joe stuitert als een opgewonden Duracell konijntje heen en weer (al denk ik dat ze hem iets kalmerends hebben gegeven, want hij doet het hier iets minder dan toen ze in VK de voorronde wonnen).

BARRY: HOT / BART: HOT

 

(foto’s: EBU)Categorieën:2016 Stockholm, Dossiers, Eurovisie Songfestival, Nieuws

%d bloggers liken dit: