Stockholm live (12): Barry & Bart’s HOT or NOT? deel 2

Welkom bij alweer de zevende editie van “Barry & Bart’s HOT or NOT”! Sinds Oslo 2010 zetten Bart Ensie & Barry van Cornewal alle deelnemers op een rij, en voorzien ze ná de eerste repetities van commentaar. En ook dit jaar zijn wij op zoek naar dat ene Eurovisie pareltje. Of zijn ’t er meer? Vandaag deel 2:

 

 

1 – LETLAND
Justs – Heartbeat

Bart: Een sterke opening van deze halve finale. Justs brengt een heerlijk nummer, simpel alleen op het podium zonder indrukwekkende LED shows, overbodige dansers, acrobaten of geprojecteerde roofdieren. Eén van de beste liedjes ooit die Letland naar het festival heeft gestuurd. Ik verwacht een top 10 notering.
Barry: Lekker popnummer geschreven door de Letse deelneemster van vorig jaar: Aminata. In sommige stukken van het lied is haar stijl ook wel te herkennen. “Heartbeat” vergt veel stemkracht, en Justs spaarde z’n stem tijdens de repetities geen enkele keer, en ging steeds voluit. Een ras artiest

BARRY: HOT / BART: HOT

 

2 – POLEN
Michał Szpak – Color Of Your Life

Bart: Jammer dat we na de leuke opening meteen de koffie kopjes weer kunnen gaan vullen. Het Poolse lied vind ik echt een gedrocht. De zanger komt over als een griezel (al kan hij best leuk zingen, maar ja dat kan Ronnie Tober ook). En het lied valt van de cliches uit elkaar. Komt bij dat het ook nog dat het een boring podium registratie heeft. Kortom het zit zanger Michał niet mee.
Barry: “Color of your love” zou zo uit een musical van Andrew Lloyd Webber kunnen komen. Zanger Michał laat graag z’n stembereik horen. Zijn opvallende uiterlijk kan hem echter punten gaan kosten

BARRY: HOT / BART: NOT

 

3 – ZWITSERLAND
Rykka – The Last Of Our Kind

Bart: Nog even doorbijten, want na het gedrocht uit Polen komt vervolgens een miskleun uit Zwitserland. Zangeres Rykka is meer met de kleur en stijl van haar bezig, dan dat ze op zoek is gegaan naar een leuk lied. Blonde groffe krullen, grijze shirley temple coupe en blauwe stijle haren. We hebben alles al voorbij zien komen. Komt nog bij dat ze de verkeerde kledingstylist heeft betrokken en haar lied ook nog eens van een aparte choreografie heeft voorzien (continue door de knieënbuigend of ze op zoek is naar het dichtstbijzijnde toilet). Drie minuten lachen of even iets nuttigs doen….
Barry: Zwitserland hoopt met de inzet van de Canadese Rykka hetzelfde te bereiken als wat ze destijds met Canadese Céline Dion is gelukt. Maar een overwinning zal dit echt niet opleveren. Het lied is erg saai, en rook uit de jurk laten komen kan ook daar echt geen verandering in brengen.

BARRY: NOT / BART: NOT

 

4 – ISRAEL
Hovi Star – Made of stars

Bart: Zanger Hovi Star lijkt, om te zien, een beetje het jongere broertje van Anthony & the Johnsons. Zijn nummer heeft een prachtige opbouw en het Zweedse productieteam ondersteunt de inzending met een prachtige beeldregie. Bij de tweede repetitieronde haalde hij niet altijd zijn uithalen. Lukt het hem wel dan zie ik hem wel kwalificeren.
Barry: Hovi Star staat bekend om zijn drukke en extravagante gedrag. Des te opvallender is het contrast met de uitvoering van deze ballad. Zien we graag terug in de finale.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

5 – WIT-RUSLAND
IVAN – Make you fly

Bart: Zanger Ivan uit Wit-Rusland is een hele sympathieke gast en nu we zijn lied hier vaak hebben gehoord, heeft het ook wel iets leuks. Maar in mijn overzicht van de 18 inzendingen van deze semi scoort hij toch geen ‘hot’. De show erom heen is eigenlijk vermakelijker dan zijn lied zelf.
Barry: Holografische projecties moeten je doen vergeten dat de Wit-Russische inzending eigenlijk maar een middelmatig lied is. Zanger Ivan kan ietwat vreemd overkomen, maar is zeer sympathiek, al haal je alleen op basis daarvan de finale natuurlijk niet.

BARRY: NOT / BART: NOT

 

6 – SERVIË
Sanja Vučić ZAA – Goodbye (Shelter)

Bart: Zangeres Sanja uit Servie is een wijf met ballen. ADHD in het kwadraat: ze kan niet stilstaan of haar mond stil houden. In dit lied, ‘Goodbye’ , is dat ook niet erg want het is een van de beste liedjes dit jaar (niet alleen van deze semi, maar ook in totaal). De boodschap is zinvol, goed uitgedragen in de act en krachtvol gezongen. Gewoon een goed lied.
Barry: Als ze niet op het podium staat kan Sanja een ongeleid projectiel zijn, en ze neemt ook geen blad voor de mond. Een drukke persoonlijkheid met een lied dat op haar lijf lijkt geschreven. De uitvoering is erg sterk en haar interactie met haar backingzangeressen lijkt te zijn afgekeken van de Servische inzending uit 2007 “Molitva” van Marija Šerifović die het festival toen won.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

7 – IERLAND
Nicky Byrne – Sunlight

Bart: Ook een twijfelgevalletje, maar vanwege het leuke uiterlijk van Westlife zanger, Nicky Byrne, toch maar een HOT gescoord. Het lied is een leuke CD vuller voor een boyband. Ligt makkelijk in het gehoor en heeft een simpele tekst. Vocaal is Nicky niet heel sterk maar de backings sleuren hem er wel doorheen.
Barry: Met alleen een lekker smoeltje kom je er niet. Vanwege z’n ervaring met Westlife zou je denken dat de sympathieke zanger met een sterker lied zou komen. “Sunlight” is enorm saai en een climax ontrbreekt. Een gemiste kans van de Ieren.

BARRY: NOT / BART: HOT

 

8 – MACEDONIË
Kaliopi – Dona

Bart: De diva in het festival van dit jaar komt uit Macedonië. Zangeres Kaliopi is een grote ster in eigen land en de ex-Joegoslavie landen erom heen. En dat is niet voor niets. Kaliopi beschikt over een zeer aangename stem en is ook nog eens een hele sympathieke vrouw. Dit lied klinkt als een ouderwets festival nummer. Het had ook net zo goed een San Remo klassier uit de jaren’70 kunnen zijn. Ik hou er van en hoop van harte dat zij het zaterdagavond nog een keer mag gaan zingen.
Barry: prachtig lied gezongen Kaliopi die in 2012 ook op het podium stond. De zangeres eindigde alle repetities echter steeds met een gil die niet goed gaat. Ik vraag me dan ook af waarom ze dat in hemelsnaam blijft doen.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

9 – LITOUWEN
Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night

Bart: En weer een mooie man op het podium (al komt deze wat narcistisch over). Zijn liedje is best aardig maar ik verwacht niet dat het heel veel punten gaat scoren. Daarvoor is er iets teveel herhaling in het refrein van de titel. Desalniettemin best een aardige inzending uit dit Baltische staatje.
Barry: Mooie Donny zag er tijdens zijn eerste deelname in 2012 nog uit als een jong broekje. Nu is het een lekkere vent geworden, en helaas weet hij dat zelf ook. Dit poplied zal volgens mij rechtstreeks de concurrentie aangaan met het lied van Ierland.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

10 – AUSTRALIË
Dami Im – Sound of silence

Bart: Na hun prima debuut vorig jaar op het festival (wat eenmalig zou zijn…) komt het continent Down Under nu weer met een stijlvolle inzending. Dami im bezit over een gouden strotje en dat zal ze in haar 3 minuten ook laten horen. Het leuke van deze ballade is dat zij de laatste minuut er nog wat op los improviseert (en het lied dus niet helemaal kapot is gerepeteerd) Er blijft zo nog wat spanning in. Ook spannend is of zij tijdig van het hoge blok afkomt waar ze in het begin op zit. Op één repetitie na ging dit namelijk steeds mis. Er is dus blessure gevaar voor Dami
Barry: Dit jaar wederom een ijzersterke inzending van Australië, waarmee ze zeker in de hoogste regionen zal eindigen. Ook Dami maakt gebruik van visuele/holografische effecten, en het eerste deel van haar lied lijkt geïnspireerd op een fragment uit de film Minority Report

BARRY: HOT / BART: HOT

 

11 – SLOVENIË
ManuElla – Blue and red

Bart: Ik weet niet waarom, maar het irriteert me op de een of andere manier. Misschien door het feit dat ManuElla er flink op los jankt. Letterlijk haalt ze een paar keer behoorlijk uit voor ze overgaat naar het refrein. En dat is gewoon bloed irritant. Je bent gewaarschuwd!
Barry: Niemendalletje dat zal strijden voor de laatste plaats. Meer kan ik er eigenlijk ook niet over zeggen…

BARRY: NOT / BART: NOT

 

12 – BULGARIJE
Poli Genova – If Love was a crime

Bart: Ja hoor, hier is hij dan. De Euroclubknaller van 2016. De Bulgaarse Poli Genova krijgt het voor elkaar om mij iedere keer de dansvloer op te krijgen zodra haar lied de boxen uitknalt. Een oorwurm van een refrein en de hook van het lied (dat wat in je hoofd blijft hangen) is de enige Bulgaarse zin in de tekst. Het land wist met 9 inzendingen maar 1 keer de finale te halen dus het is haar van harte gegund om daar nu een tweede keer van te gaan maken.
Barry: Vlot nummer met een lekkere beat. Voor je ’t weet zit je mee te zingen met het refrein: “O, daĭ mi lyubov”, en voor de gezelligheid heeft Poli ook danspasjes erbij bedacht, die net als bij de Ketchup Song, de Macarena en de Vogeltjesdans niet te ingewikkeld zijn, en makkelijk met een grotere groep uitvoerbaar.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

13 – DENEMARKEN
Lighthous X – Soldiers of love

Bart: De Denen zijn waarschijnlijk nog helemaal niet in de mood om het eurovisiecircus weer naar eigen land te halen want, net als vorig jaar, sturen ze een lied in waar je niet warm of koud van wordt. Drie brave mannen die een kleurloos lied zingen in een oeverloos saai blauw decor. Het is zo saai: er is een kans dat de Zweden het zelfs vergeten in de re-cap te plaatsen aan het einde van de show.
Barry: Deense boyband weet niet te overtuigen met dit middelmatige “Soldiers of love”. De uitvoering is bovendien erg saai, zoals Bart hierboven al beschreef. Redelijke kans dat Denemarken in de finale blijft steken

BARRY: NOT / BART: NOT

 

14 – OEKRAÏNE
Jamala – 1944

Bart: Tromgeroffel en trompetgeschal. Hier is mijn grote favoriet van 2016. Het is schlager, geen rockbitch en ook geen traditionele songfestivalballade. Zangeres Jamala zingt een hartverscheurend lied waarin ze bezingt hoe haar grootmoeder in “1944” door Stalin gedeporteerd werd uit de Krim regio. Of en nu wel of niet een dubbelzinnige verwijzing naar de huidige politieke situatie in de Krim is, maakt mij niets uit. Het komt uit het hart, voelt authentiek aan en heeft een heel mooi dromerig refrein in een mysterieuze taal. Komt bij dat de Zweden alles uit de kast halen met dit moderne decor om het lied optimaal tot zijn recht te laten komen. Doe mij een plezier en gooi er een smsje tegen aan!
Barry: Voorafgaande aan de repetities stond dit lied in de onderste regionen van mijn persoonlijke lijst. Het is een moeilijk en zwaar lied, maar door de uitvoering ervan, inclusief een perfect passend decor, steeg het lied als een pijl omhoog, en maakt het volgens mij zelfs kans op de eindoverwinning.

BARRY: HOT / BART: HOT

 

15 – NOORWEGEN
Agnete – Icebreaker

Bart: Helaas, na drie jaar op rij in mijn persoonlijke top 3 te hebben gestaan, is het lied van Noorwegen dit jaar wat teleurstellend. Agnete kan zingen en de coupletten zijn ook best aangenaam. Maar de ritmewisseling (van snel naar slow) tussen coupletten en refreinen werken bij mij averechts. Leuk dat ze iets anders proberen maar voor mij hoeft het niet. Zou best nog eens de finale kunnen missen…
Barry: Door problemen met haar gezondheid moest Agnete verstek laten gaan bij alle pers en promotie momenten. Ze is daarmee de minst belichtte artiest van dit festival. Haar lied lijkt een mash-up van twee verschillende nummers in verschillende tempo’s, en vooral het refrein blijft hangen.

BARRY: HOT / BART: NOT

 

16 – GEORGIË
Flag of GeorgiaGPB Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz – Midnight gold

Bart: In de categorie “wat-harder-dan-het-doorsnee-songfestivallied” zijn er dit jaar maar drie inzendingen. Cyprus en Montenegro in de eerste halve finale, en in deze halve finale dus dit lied uit Georgie. Het zorgt gelukkig voor de broodnodige afwisseling tussen de vele confectieliedjes uit de Zweedse productiestal. Beetje Oasis achtig. De zanger heeft weinig charisma maar de Zweedse regie weet het lied ondanks dat spannend in beeld te brengen. Het merendeel van de fans vindt het niets, hopelijk de kijkers thuis wel.
Barry: Zoals Bart al schreef valt dit lied buiten de typische songfestivalsliedjes. Is tegenstelling tot de rock van Minus One (Cyprus) kan dit lied me totaal niet bekoren.

BARRY: NOT / BART: HOT

 

17 – ALBANIË
Eneda Tarifa – Fairytale

Bart: Een klein hotje omdat het lied te goed is om als NOT te kwalificeren. De originele, Albeense, versie is veel beter en mysterieuzer (voor de liefhebber te vinden op youtube). Maar de make-over versie maakt er een standaard riedeltje van, met een onzinnige Engelse tekst. Ik verwacht geen finale.
Barry: Helaas voor Albanië is dit geen tweede Suus (Albaanse inzending van 2012). De eerste versie vond ik ook mooier. Denk niet dat dit een finaleplaats oplevert, maar vorig jaar wist een saai lied de finale wel te halen dus ik vrees het ergste.

BARRY: NOT / BART: HOT

 

18 – BELGIË
Laura Tesoro – What’s The Pressure

Bart: Wat de Albanezen verkeerd deden, dat doen onze zuiderburen goed. Laura Tesoro’s liedje was tijdens de Belgische selectie een vrolijk niemendalletje. Maar gelukkig is er heel hard door het team gewerkt. De muziekband kreeg een frisse opkikker en Laura heeft met haar dansers/backing vocals een strakke choreografie ingestudeerd. Het resultaat mag er zijn: het jeugdige enthousiasme spat van het beeld af. Welcome to the finals (en hopelijk een hoge punten uitwisseling met elkaar 😉
Zouden we het na 2004 eindelijk weer eens beleven dat er zowel een Nederlandse als een Vlaamse inzending meedoen op hetzelfde festival? Laura heeft een zeer sympathieke uitstraling, en de uitvoering van dit uptempo lied ziet er goed, jeugdig en fris uit. Finaleplaats!

BARRY: HOT / BART: HOTCategorieën:2016 Stockholm, Dossiers, Eurovisie Songfestival, Nieuws

%d bloggers liken dit: