Malta het homovriendelijkst van Europa, Nederland zakt op de lijst

IlgaMalta is het meest homovriendelijke land van Europa. België staat op de tweede plaats; Groot-Brittannië op de derde. Nederland is gezakt van de zevende naar de tiende plaats.

Dat blijkt uit de Rainbow Europe Map van Europese LHBTI-koepelorganisatie ILGA, die vandaag verschenen is.

ILGA Rainbow Map

De achterstand van Nederland wordt vooral verklaard doordat er nauwelijks wettelijke bescherming is voor transgenders en mensen met een intersekseconditie. Anders dan bijvoorbeeld Zweden, Portugal en Malta kent Nederland ook geen expliciet grondwettelijk

Teleurstellend

‘We behoren nog wel tot de voorhoede, maar niet meer tot de kopgroep in Europa. Dat is een teleurstellende uitkomst voor een land dat traditioneel voorop loopt bij LHBTI-acceptatie’, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘We roepen de regering op om de sprint naar de eerste plaats in te zetten.’

COC Nederland en ILGA-Europe spreken woensdag met minister Jet Bussemaker (Emancipatie) over de Rainbow Europe Map. Het COC zal daar voorstellen doen om een expliciet verbod op LHBTI-discriminatie toe te voegen aan artikel 1 van de Grondwet.

Transgender

Ook wil het COC dat er een wettelijk verbod komt op transgenderdiscriminatie in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) zegde het COC daarvoor al in 2013 steun toe, maar kwam nog niet met een wetsvoorstel.

Landen als Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk kennen wel wettelijke bescherming tegen transgenderdiscriminatie. Verder pleit het COC voor emancipatiebeleid voor mensen met een intersekseconditie om discriminatie van deze groep te bestrijden.

 

(Bron: ILGA, COC)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: