Stockholm live (7): Oekraïne maakt diepe indruk

denmark_press

Lighthouse (DENEMARKEN)

Zangeres ManuElla mag Slovenie in Zweden vertegenwoordigen. Zij heeft haar inzending “Blue and Red” zelf medegeschreven  en wij vermoeden dat zij tijdens het schrijven geïnspireerd is door Taylor Swift. De opvoering verbleekt wel in vergelijking met Australië die voorafging. Op het geheel wat op te leuken komt een meneer het podium op met ontbloot bovenlijf, die voor de gezelligheid een paar rondjes gaat paaldansen. Totaal overbodig en het grappige is dat er vervolgens ook nog eens vuurwerkfonteinen uit de grond komen die het beeld op het draaiende mannetje wegnemen. En flauw dat het land met deze deels blote man voor de homostem gaat, terwijl het afgelopen jaar tegen de legalisatie van het homohuwelijk heeft gestemd!

bulgaria_press

Poli Genova (BULGARIJE)

Bulgarije stuurt voor de tweede keer Poli Genova. In 2011 werd ze 12e in de halve finale. De kansen dat zij dit jaar met “If love was a crime” wel naar de finale doorstroomt zijn aanzienlijk groter. Het is een van de leukere uptempo liedjes van dit jaar. Qua kleding ziet het er wel apart uit. Zij heeft een zwarte strakke broek aan, waarop in huidskleur dunnere benen vast zitten. Tijdens het refrein doet ze er een dansje mee en van de verte lijkt het beetje alsof ze een marionet is. In haar pak zitten lampjes verwerkt die zij op het einde aanzet, zodra de backingvocals naast haar het podium betreden.

 

Na drie liedjes gezongen door vrouwen, komt Denemarken met drie mannen op de proppen. Zij vormen het trio Lighthouse en met hun lied “Soldiers of love” proberen ze een positieve boodschap de wereld in te sturen, die dat zo hard nodig heeft op dit moment. Het begin van het refrein lijkt gekopieerd van “Atemlos durch die Nacht”, de grote hit van de Duitse Helene Fisher. Het lied wordt heel erg saai in beeld gebracht. De enige gimmick zijn de lampjes in de microfoonstandaards.  Verder is het alleen blauw verlicht zonder mooie LED projecties. Wellicht zijn de Denen het, door hun georganiseerde, festival van 2014 nog aan het afbetalen en zijn ze niet happig op een nieuwe overwinning.

ukraine_press

Jamala (OEKRAÏNE)

Na een jaar afwezigheid is Oekraine weer terug op het festival. En hoe! De zangeres Jamala is in eigen land al een ster: 4 succesvolle albums en diverse gewonnen prijzen. Zij brengt een zeer emotioneel lied, “1944”,  dat het verhaal verteld van haar grootmoeder die in de tijd van Stalin  gedeporteerd werd uit de Krim regio. Nadat het lied was gekozen heeft het veel stof doen opwaaien omdat vele mensen beweerden dat het een politiek statement zou zijn en zou verwijzen naar de huidige bezetting van de Krim door Rusland. De Russen zelf hebben geen klacht ingediend bij de EBU. Zij hebben aangegeven dat in 1944 de bezetting was verricht door de Sovjet Unie en dat is niet hetzelfde als het huidige Rusland. Wat in ieder geval wel leuk aan deze inzending is, is het feit dat er in het 61e jaar van het festival weer een nieuwe taal te horen is op het songfestival: Krim-tartaars. Wij hebben het lied in onze persoonlijke top 3 zitten en waren zeer tevreden over de repetitie van vandaag. Het lied wordt bijzonder mooi in beeld gebracht en het maximale wordt uit de LED projecties op de vloer en achterwand gehaald. Wij gunnen Jamala de eindoverwinning!

 

Noorwegen heeft de afgelopen 3 jaar, met ijzersterke inzendingen, steeds de top 10 weten te behalen. Ook dit jaar hebben ze een goede inzending maar de top 10 lijkt wel te hoog gegrepen. De 21-jarige Agnete zingt haar “Icebreaker” goed en het is een modern lied dat zo in de huidige top 40 zou kunnen staan. Toch komt het lied niet echt op gang en dat komt door de tempowisselingen tussen couplet en refrein . Steeds als het lied, als een ijsbreker, langzaam op gang komt, valt het weer terug tijdens de refreinen.

georgia_press

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz (GEORGIË)

Georgië is vaak eigenzinnig in hun keuze van liedjes en dat is ook dit jaar weer het geval. De groep Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz waren intern uitgekozen en hadden 4 liedjes gepresenteerd waar het volk hun voorkeur over mocht uitspreken. “Midnight Gold” won deze voorselectie. Het lied is in dit festival enig in zijn soort. Doet wat denken aan de hits van de Engelse band Oasis. Het optreden wordt op tv wel grappig gebracht: veel camerawisselingen en beelden worden gespiegeld. Daardoor valt het op (de zanger mist charisma, dus het lied kan dit wel gebruiken) en zou zo maar eens een verrassende kwalificatie kunnen opleveren.

albania_press

Eneda Tarifa (ALBANIË)

Albanie is het land dat vaak als eerste zijn kandidaat kiest. Vorig jaar werd zangeres Eneda Tarifa uitverkoren om haar land te vertegenwoordigen (na 2 eerder mislukte pogingen). Het toen gekozen lied “Perralle” was een mysterieus klinkend lied. Helaas moest er flink in gesnoeid worden (om aan de 3 minuten regel te voldoen) en kwam er een Engelse tekst en dit beide komt het lied niet ten goede. Het omgedoopte “Fairytale” heeft zijn mystiek verloren en is nu een kleurloze bijdrage geworden.

belgium_press

Laura (BELGIË)

Onze zuiderburen mogen deze tweede semi finale afsluiten en, het mag gezegd worden, dat doen ze vrolijk. De 19-jarige Laura Tesoro weet haar inzending “What’s the pressure” vrolijk en energiek te brengen. Het jeugdige enthousiasme spat van het scherm. Al is Laura niet de beste zangeres, ze danst en zingt met haar vier  dansers/backings waarschijnlijk wel zo de finale in.

 Categorieën:2016 Stockholm, Dossiers, Eurovisie Songfestival, Nieuws

%d bloggers liken dit: