Ophef over ‘homo hatende’ rapper Steen op Bevrijdingsfestival

Steen 02Nationaal Comité 4 en 5 mei noemt het optreden van rapper Steen op het Bevrijdingsfestival in Utrecht een ‘misser’. Het COC vindt het ‘schandalig’ dat de rapper heeft opgetreden op het Bevrijdingsfestival. D66 in Utrecht stelt vragen over het optreden aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Rapper Steen (Stijn Kosterman) heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over homo’s. In september 2011 tweette Steen over homoseksuele rappers: ‘Ik bouw nog wel een keer een concentratiekamp om 2/3 van de scene te vergassen.’ In 2014 zei hij over gays in de rapscene: ‘Er moet eigenlijk iemand opstaan die daar weer een einde aan brengt.’ Afgelopen week (30 april jl. ) tweette Steen nog over een ‘Kk gay’ (kankerhomo).

Ophef

Eerder veroorzaakte rapper Steen ophef, door in 2008 in het BNN-hiphopprogramma State TV ‘kankerhomo’s’ te schreeuwen. In het programma waren beelden vertoond van twee zoenende mannen. Dat wekte bij Steen zoveel agressie op, dat hij hevig begon te schelden en meubilair omgooide. Hij werd de studio uitgezet.Steen

De homobelangenvereniging vraagt de organisatoren van festival om excuses. ‘Het is schandalig dat zo’n homofobe rapper optreedt op het ‘vrijheidspodium’ van een Bevrijdingsfestival’, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Vragen

Het Utrechtse gemeenteraadslid Arjan Kleuver van D66 gaat vragen stellen aan het gemeentebestuur over het optreden van de ‘homo hatende’ Steen, ‘die met Hitler lijkt te sympathiseren’. De gemeente is hoofdsponsor van het festival.

Kleuver wil weten of artiesten zoals Steen gescreend worden, voordat ze worden uitgenodigd. ‘Ik wil het vrije woord niet beperken, maar snap goed dat mensen zich gekwetst voelen door een rapper die zulke onverdraagzame standpunten uitdraagt.’

‘Positieve show’

De organisatoren van het Bevrijdingsfestival laten RTL Nieuws weten dat Steen was uitgenodigd omdat hij in Utrecht populair is en omdat ze jongeren wilden bereiken. ‘Deze jongeren zijn via de reguliere kanalen nu eenmaal lastig te bereiken’, zegt directeur Dennis Luken. Hij benadrukt dat Steen geen racist en homohater is. ‘We wisten dat hij een controversiële jongen was. Maar als Steen over kankerhomo’s spreekt, bedoelt hij de rapscene.’

Volgens Luken was het optreden gisteren in Utrecht ‘een positieve show’ waarin ‘mooie dingen over vrijheid’ zijn gezegd.

 

(Bron: COC, Joop.nl, RTL Nieuws, foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: