Stonewall Inn in New York mogelijk snel een nationaal monument

Stonewall Inn New YorkDe Amerikaanse president Barack Obama wil The Stonewall Inn in New York uitroepen tot het eerste nationaal monument voor homo’s en lesbiennes.

Het café aan de Christopher Street in de wijk Greenwich Village wordt gezien als de geboorteplaats van de homobeweging. Bij het café braken op 28 juni 1969 rellen uit toen met name transseksuelen en travestieten genoeg hadden van de politiecontroles, die dagelijks werden gehouden. Ze besloten terug te vechten. Homo’s en lesbo’s sloten zich daarbij aan. Een jaar later werd de eerste Gay Pride gehouden.

Grond

Voordat Stonewall Inn kan worden uitgeroepen tot nationaal monument, moet de grond aangekocht worden door de federale overheid. Ook de omgeving van het café wordt meegenomen in de aanwijzing tot nationaal monument.

Het gebouw waar het café in gevestigd is, werd in 1840 gebouwd als stalruimte. De huidige gevel is nog zoals die ook in 1969 was.

De president heeft de bevoegdheid om monumenten aan te wijzen, bijvoorbeeld ter bescherming van woestijnen en oceanen. Ook gebouwen die van belang zijn geweest in de strijd voor gelijke behandeling vallen onder de bevoegdheid..

De Human Rights Campaign en andere groeperingen die vechten voor homorechten, reageren opgetogen over de mogelijke aanwijzing.

Hoofdstuk

Corey Johnson, een openlijk homoseksueel raadslid in New York City en vertegenwoordiger van de wijk Greenwich Village, noemt het   ‘ongelooflijk belangrijk’ dat het gebied erkent gaat worden als monument.
‘Wat is er gebeurd in Stonewall en Christopher Park is een belangrijk hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis’, aldus Johnson.

Vorig jaar werd Stonewall Inn al uitgeroepen tot ‘landmark’ door de New York City Landmarks Preservation Commission.

 

(Bron: AP)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: