Stockholm Live (6): Van Hologrammen, grote sterren en een trampoline

Na Polen en Israel volgde weer een man met erg veel haar: Ivan uit Wit Rusland. Hij had onlangs het Nederlandse nieuws al gehaald: hij zou naakt gaan optreden met wolven. En verrek… Hij heeft zich aan zijn woord gehouden. Aan het begin van zijn lied “Help you fly” zien we Ivan naakt op zijn hurken zitten terwijl hij een wolf aait. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de vooruitstrevende hologram techniek (die we dit jaar dus veelvuldig toegepast zien worden). In de drie minuten die volgen gebeurt er van alles. Al vind je het lied niets, je wordt wel vermaakt door het hele gebeuren: Nog meer wolven, Ivan achter de drum en als gitarist, tot zelfs een baby versie van hemzelf op het einde. Wij blijven ons wel afvragen waarom hij nu wolven wil leren vliegen en wat die wit geverfde lijnen op zijn gezicht betekenen.

belarus_wolves

Ivan (WIT-RUSLAND) en zijn 3D geprojecteerde wolven

Na al die mannen, halve mannen en een zwakke vrouw, wordt het tijd voor een sterke vrouw! Servië komt met Sanja Vučić ZAA. Haar lied “Goodbye (Shelter)” gaat over huiselijk geweld en de tekst wordt ondersteund door haar achtergrond zangeressen en danser. Goed en overtuigend gezongen. Sterke melodie. Dit gaat de finale wel halen.

serbia_press

Sanja (SERVIË)

Ierland is het land met de meeste overwinningen in het festival (zeven maal), maar de laatste keer is echter al weer twintig jaar geleden. Sindsdien gaat het niet zo best meer met het groene eiland. Ze hebben sinds de invoering van de semi finale(s) zelfs vijf keer de finale gemist, waaronder de laatste twee jaar. Vandaar dat de Ierse omroep gezocht heeft naar een kandidaat die veel internationale ervaring heeft en al bekend is buiten Ierland. Nicky Bryan was ooit lid van de groep Westlife die door heel Europa meerdere hits heeft gehad. De laatste paar jaren mocht hij, met zijn mooie gezicht, de Ierse punten bij het festival doorgeven. Nicky was niet de sterkste zanger van de groep en dat is ook wel te horen, ondanks de vijf backing vocalists die hij bij zich heeft. Zijn lied “Sunlight” is ook wel boyband-achtig. Op zich is het lied waarschijnlijk niet sterk genoeg om bij de beste 10 te eindigen, maar wie weet hoeveel fans hij nog heeft die hem er doorheen gaan slepen.

ireland_press

Nicky Bryan (IERLAND)

Dit jaar zijn er drie artiesten die ook aan Songfestival van 2012 hebben meegedaan. Gisteren zagen we Greta uit IJsland en vandaag is de tweede uit het rijtje aan de beurt: Kaliopi, de grote ster uit Macedonië. Vooral Bart is hier heel blij mee want haar lied “Crno i belo” was zijn nummer 1 destijds. De bijdrage nu heet “Dona” en is een van de weinige niet-Engelse liedjes dit jaar. Zij heeft het medegeschreven met ‘old-school eurovision’ in gedachte, om een tegenhanger te zijn van de vele dance liedjes die tegenwoordig meedoen. Kaliopi zette een professionele repetitie neer en wij hopen dat ze nu weer de finale gaat halen.

kaliopi_bart

Kaliopi (MACEDONIË) en Bart (NEDERLAND)

Donny Montel is de derde artiest die ook in 2012 de finale heeft gehaald (toen met “Love is blind”) en hij gaat nu weer voor Litouwen proberen om in de zaterdagshow te staan. Hij is nu ouder en heeft meer ervaring en dat is te zien. Het lied “I’ve been waiting for this night” is best aardig, maar hij weet het op een hoger niveau te brengen. Alleen de salto die hij op het einde op zijn trampoline maakt is wat overbodig.

lithuania_press

Donny Montel (LITOUWEN)

Als laatste vandaag mocht Australië repeteren. Eigenlijk zou het continent vorig jaar eenmalig meedoen vanwege de 60e verjaardag van het songfestival maar blijkbaar was het zo goed bevallen dat ze dit jaar weer mogen aantreden. Dami Im verhuisde op haar negende jaar van Zuid Korea naar Australië. In 2013 heeft zij de X factor gewonnen en sindsdien twee zeer succesvolle cd’s uitgebracht. Haar lied “Sound of silence” is een moderne ballade. Het moderne gevoel komt ook in haar act tot uiting. Zij zit op een groot glinsterend blok in een mooie witte jurk, bezaait met kristallen. Halverwege het lied verschijnen er holografische items om haar heen, die ze met haar handen weg veegt. Ze heeft laten zien dat ze een gouden strot bezit. Dit vliegt de finale in en is zelfs een kanshebber op de  eindoverwinning.

australia_press

Dami Im (AUSTRALIË)Categorieën:2016 Stockholm, Dossiers, Eurovisie Songfestival, Nieuws

%d bloggers liken dit: