Justitie: anti-homowet North Carolina is strijdig met burgerrechten

North CarolinaDe omstreden anti-homowet in de Amerikaanse staat North Carolina is in strijd met de burgerrechten. Het ministerie van Justitie waarschuwt North Carolina de wet niet uit te voeren. Als dat wel gebeurt, loopt de staat het risico te worden aangeklaagd. 

Het ministerie schrijft in een brief aan de gouverneur van North Carolina dat de staat mogelijk ook honderden miljoenen aan federale fondsen mis kan lopen als het de wet toch doorvoert. Het is in strijd met de Civil Rights Act uit 1964, waarin staat dat mensen op hun werk niet gediscrimineerd mogen worden op basis van seksualiteit.

In de zogenoemde ‘wc-wet’ staat bijvoorbeeld dat transgenders alleen openbare toiletten mogen gebruiken die passen bij hun geboortegeslacht. Ook kunnen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) niet meer naar de rechter stappen als ze worden gediscrimineerd vanwege hun geaardheid.

Protest

De wet heeft geleid tot een golf aan protest. Meerdere artiesten weigerden om nog op te treden in North Carolina. Onder anderen Bruce Springsteen, Ringo Starr en Pearl Jam annuleerden hun geplande concert.

Ook grote bedrijven spraken zich uit tegen de wet, die in maart door de gouverneur ondertekend werd. PayPal liet kort daarna weten dat het de plannen om een afdeling van het bedrijf in North Carolina te vestigen terugtrok.

Aanpassing van de wet door de gouverneur deed de protesten niet verstommen.

(Bron: NOS, afbeelding: Google Maps)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: