Toch regenboogvlaggen in Stockholm bij Eurovisie Songfestival

ESF RegenboogvlaggenHet ‘vlaggenbeleid’ van de EBU, de European Broadcasting Union, die het songfestival organiseert, is aangepast. Dat blijkt uit het antwoord op een brief van het COC.

Er mag in principe met een regenboogvlag worden gezwaaid. De regenboogvlag ‘als symbool van tolerantie en diversiteit’ is één van de vlaggen waarmee volgens de nieuwe richtlijn gewoon mag worden gezwaaid tijdens het festival. In de oorspronkelijke richtlijn stond dat de regenboogvlag slechts ‘getolereerd’ zou worden als er geen ‘politiek statement’ mee gemaakt zou worden.

Zeker weten

Wel vragen de organisatoren bezoekers om bij het zwaaien van welke vlag dan ook het ‘niet-politieke karakter’ van het Songfestival te respecteren. Het COC wil weten wat precies met deze toevoeging bedoelt. Het COC wil zeker weten dat in de nieuwe richtlijn niet met andere woorden hetzelfde gezegd wordt als in het oorspronkelijke regels.

Verder wil het COC weten of de vlag bij de optredens van alle landen gebruikt mag worden, dus ook bij het optreden van een land als Rusland en of er met regenboogvlaggen gezwaaid mag worden ongeacht welk land het festival organiseert. Tenslotte zal het COC de organisatoren vragen of men erkent dat je in praktijk geen onderscheid kunt maken tussen ‘trots’ en ‘politiek’ wapperen met een regenboogvlag.

‘idioot’

Het COC trok op vorige week aan de bel toen een richtlijn van het Eurovisie Songfestival verscheen waarin het ‘politiek’ zwaaien met regenboogvlaggen tijdens het festival werd verboden. COC-voorzitter Ineke noemde dat verbod ‘idioot’ en schreef een brief aan de EBU.

 

(Bron: COCCategorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: