Stockholm live (1): De eerste repetities

In 2000 ging Barry van Cornewal voor de eerste keer voor de Roze Golf naar het Eurovisie Songfestival. Dat was in Stockholm. Daarna volgde ieder jaar een andere stad waar hij, samen met Bart Ensie, verslag deed van het Eurovisie circus. En nu, zestien jaar later, zijn ze terug is de stad waar het allemaal begon. Dankzij de overwinning van Måns Zelmerlöw in Wenen, mag Zweden het festival voor de zesde keer organiseren. De komende twee weken zullen ze updates geven van de gebeurtenissen rondom het 61ste Eurovisie Songfestival.

douwe_bob_press

Douwe Bob

Gisteren begonnen de eerste repetities. De eerste negen landen uit de eerste halve finale mochten hun kunsten vertonen op het enorme podium. Net als vorig jaar is de eerste repetieronde een besloten aangelegenheid. Dat betekent dat pers en fans de repetities nog niet live in de Arena mogen bekijken, maar alleen op schermen in het grote perscentrum. Vanaf de tweede ronde is alles ook “live” te volgen.

Het festival opent met een swingend lied uit Finland (“Swing it away”). Helaas niet al te sterk gezongen door de 24-jarige Sandhja. Zelfs haar vijf achtergrondvriendinnen kunnen het lied niet echt redden. Tijdens de persconferentie vertelde Sandhja dat haar grootmoeder vanuit India naar Finland is gekomen en bekend stond om haar goede gevoel om mensen te entertainen (dansen met de belletjes aan voeten en handen). Dus optreden zit in haar bloed. In het dagelijks leven is zij verpleegster en heeft ze opgetreden voor dementerende bejaarden (die er waarschijnlijk niet veel meer van weten). En wat haar outfit voor de grote avond betreft: Sandhja wilde wel alvast tipje van de sluier oplichten: Een Finse mode designer heeft iets ontworpen van Elandenhuid.

Het podium oogt erg druk. Mensen met ADHD moeten wellicht wat extra medicatie tot zich nemen om niet te gaan trippen op de bank.

Als tweede mocht Griekenland het podium betreden. De groep Argo zingt een lied deels in het Engels en deels in het Grieks (een specifiek dialect). Helaas liet de techniek ons op dat moment even in de steek en hadden we er helaas geen geluid bij. Daardoor hebben we de vocale kwaliteiten nog niet kunnen beoordelen. Ons oog viel wel op de mooie Griekse dansers die het, toch wat saaie lied, iets leuker maken om naar te kijken. Zouden de Grieken voor het eerst de finale een keer niet gaan halen?

moldova_press2

Lidia en haar Austronautje

Het is even doorbijten, want het derde liedje is ook geen hoogvlieger. Moldavië stuurt de 22-jarige Lidia Isac met het lied “Falling star”. Een goedkoop disco riedeltje dat wij waarschijnlijk niet op de zaterdagavond nog een keer gaan horen. Om het optreden op te liften is er een astronaut ingevlogen. Hij zet zijn helm echter als snel af om een obligaat dansje te gaan doen. Lidia vertelde dat zij was gaan zingen omdat haar leraar Frans haar had gevraagd liedjes van Edith Piaf te zingen.

Dit jaar doen er erg veel mannen aan het festival mee (Het Mans Zelmerlow effect?). Maar liefst achttien van de 42 acts. Hongarije stuurt de 26-jarige Freddy met het lied “Pioneer”. Hij had in het verleden een carrière als basketballer maar vanwege blessures moest hij switchen in zijn beroepskeuze. Hij zingt een beetje krampachtig, wellicht om nog wat stoerder over te komen.

Kroatië wordt vertegenwoordigd door de 22-jarige Nina Kraljic. Zij won in 2015 de Kroatische Voice editie en haar stem lijkt erg op die van Dolores O’Riordan (van The Cranberries). In het begin van het lied lijkt het net alsof ze haar beddensprei heeft omgeslagen, maar het heeft ook iets van een te groot uitgevallen Japanse kimono. Tijdens het refrein scheuren de backingvocals het van haar lijf. Wat ze eronder draagt hebben we nog niet gezien want nu was het een repetitie kloffie.

 Categorieën:2016 Stockholm, Eurovisie Songfestival, Nieuws

%d bloggers liken dit: