‘Verbod op zwaaien met regenboogvlag bij songfestival is idioot’

ESF RegenboogvlaggenCOC Nederland gaat protest aantekenen bij de European Broadcasting Union (EBU) tegen het besluit geen regenboogvlaggetjes meer toe te staan tijdens het Eurovisie Songfestival. Het COC noemt het besluit ‘idioot’.

De EBU heeft een lijst opgesteld van vlaggen die wel getoond mogen worden tijdens het songfestival. Alle vlaggen van VN-lidstaten zijn toegestaan, met een voorkeur voor de vlaggen van de deelnemende landen. Het zwaaien met een regenboogvlag om ‘bewust een politiek statement te maken’ is niet toegestaan.

‘Dit verbod kan er toe leiden dat hét symbool van de LHBT-gemeenschap onzichtbaar wordt op het Festival en dat is idioot’, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Want in praktijk kan je natuurlijk helemaal geen onderscheid maken tussen ‘trots’ en ‘politiek’ wapperen met een regenboogvlag.’

Diversiteit

‘Laat Eurovisie landen aanspreken die LHBT-mensenrechten schenden, in plaats van mensen die met de regenboogvlag wapperen. Laat Eurovisie een festival van de diversiteit blijven’, aldus Ineke.

Het COC vindt dat het Songfestival met haar nieuwe regels ongerechtvaardigd onderscheid maakt tussen het zwaaien met een vlag die staat voor de seksuele identiteit en een vlag die staat voor de nationale identiteit.

Polina Gagarina

COC gaat het ministerie van cultuur en de AVROTROS, die het festival in Nederland uitzendt, vragen om ook tegen het verbod te protesteren.

Vorig jaar werd er tijdens het optreden van de Russische Polina Gagarina nog uitbundig met regenboogvlaggen gezwaaid (foto).

 

(bron: COC/EBU, foto screenshot optreden Polina Gagarina)

 Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: