Bedrijf dat homoseksuele student weigerde is door rechter beboet

Bas van der Meer 2

De eigenaar van het bedrijf in Drachten dat een student een stageplaats weigerde omdat hij een vriend heeft, is maandag door de kantonrechter in Leeuwarden veroordeeld voor discriminatie.

De eigenaar moet € 1600 boete betalen, waarvan 800 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Verder moet hij de student een schadevergoeding betalen: € 975,50 studiegeld voor de opgelopen vertraging en € 500 voor de geleden immateriële schade. Ook krijgt de student € 38,– reiskosten terugbetaald.

Het bedrijf bood de student van de Hanzehogeschool in Groningen een stageplek aan, maar trok de toezegging in toen het de eigenaar bleek dat de student een vriend had. Hij liet de student weten dat niet te kunnen verenigingen met zijn geloofsovertuiging.

De student deed aangifte en meldde de zaak bij het College voor de Rechten van de Mens. Die oordeelde in februari dat het afwijzen van een homoseksuele student  discriminatie is.

Van of namens het bedrijf was niemand bij de zitting aanwezig.

De student, Bas van der Meer, is blij met de uitspraak, zo schrijft hij op zijn facebook-pagina: ‘Ik ben zeer tevreden met de uitspraak, en ik ben blij dat de rechter ook vindt dat het om discriminatie gaat. Het feit dat de Nederlandse wet nog altijd boven het geloof staat is voor mij erg belangrijk. Ik hoop dat deze uitspraak ook andere mensen kan helpen die zijn/worden gediscrimineerd. Het maakt niet uit wat je geaardheid is of waar je in gelooft, zolang je de andere maar kunt respecteren en beoordeeld op zijn/haar kwaliteiten.’

 

(Bron:  Omroep Friesland. Leeuwarder Courant)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: