De wereld van Rop Janze: Herinneringen aan de film van Prince

banner rop janzeDe dichtstbijzijnde bioscoop was in Hoorn, twintig minuten reizen met de trein. Met mijn moeder en zussen zag ik daar de films Abba The Movie en Grease. De Nederlandse zangeres Sandy had een hit met het liedje ‘Oh mama mama mama, ik ben verliefd op John Travolta’. Als jochie wilde ik graag met dat lied meezingen, maar hield me in, want ik begreep dat dat reacties op zou leveren.

Toen ik in mijn puberteit zat, kwam er een bioscoop in Enkhuizen. Daar kon ik op de fiets naar toe, maar ik ben er maar twee keer geweest.

De eerste keer zag ik daar een James Bond film. Vraag me niet naar de titel. De eigenaar kwam voor aanvang voor het scherm staan en zei dat op onverklaarbare reden de laatste paar meter film verloren was gegaan. Maar daar misten we niks aan, want de film liep toch goed af. Je zag alleen Bond en zijn Bondgirl in een reuzenrad zitten en met elkaar zoenen.

Na deze mededeling werd de film gestart.

Daarna heb ik nooit meer een Bond film bekeken, want ik denk altijd, ach, het loopt toch goed af.

De tweede film die ik zag in de bioscoop van Enkhuizen was de concert film ‘Sign of the times’ van Prince. Met op de drums mijn grote favoriet Sheila E. Ik had het concert live gezien in stadion Galgenwaard in Utrecht. En nu was de live sensatie ook te zien in de bioscoop!. Maar in de bioscoop van Enkhuizen waren er problemen met het geluid, en we hoorde de muziekfilm van het jaar in mono.

Maar ja, ook dit werd pas medegedeeld toen we al met een kaartje op zak in de bioscoop zaten. Prince zong onder meer zijn hit ‘I was your girlfriend’. Toen de single uitkwam, ging al gauw het gerucht te ronde dat dit een bekentenis was van Prince. Al jaren werd er van alles gesuggereerd over zijn geaardheid. Was hij ho, he of bi? Was het lied ‘When I was your girlfriend’ zijn coming out? Prince die het meisje wou zijn van een jongen. Maar algauw werd dit door de platenmaatschappij tegen gesproken. Radio dj’s zeiden dat Prince geen homo was. Een girlfriend kon ook staan voor de beste vriendin van een meisje. Daar moesten we het mee doen. Maar als ik het zong, dacht ik aan de eerste betekenis. En ik was nu op een leeftijd dat ik het luidkeels durfde te zingen.

 Categorieën:Column, Rop Janze

Tags: ,

%d bloggers liken dit: