COA: ‘Hulpverleners misbruiken homoseksuele asielzoekers’

asielzoekersHet Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoekt meldingen van seksueel misbruik en een verkrachting van asielzoekers die zich bij belangenorganisaties voor homo-, bi- en transseksuelen hadden gemeld. Dat meldt De Telegraaf.

Vrijwilligers en betrokkenen van stichtingen Secret Garden uit Amsterdam en LGBT Asylum Support uit Groningen, die LHBT-asielzoekers bijstaan zouden asielzoekers hebben geïntimideerd en misbruikt. Ook bij Vluchtelingwerk en het COC zijn daarvan meldingen gedaan.

De krant heeft een interne notitie in handen waaruit zou blijken dat er de afgelopen weken meerdere signalen zijn binnengekomen van asielzoekers die oneerbare, dwingende voorstellen tijdens feesten kregen. De asielzoekers werden voorgesteld aan andere bezoekers bij wie ze konden blijven logeren. ‘Vervolgens werd er van ze verwacht dat ze seks gingen hebben. Beklag richting de stichtingen wordt niet serieus genomen en afgewimpeld’, citeert De Telegraaf uit de notitie.

‘Geen meldingen’

Emir Belatoui van Secret Garden, zegt in de krant van niets te weten. ‘Ik heb geen signalen gehad en ga zelf onderzoek doen.’ Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support reageert ook in de krant: ‘Bij ons zijn geen meldingen binnengekomen en wij werken met een gedragscode om dit te voorkomen. Wij werken met een safe house, dat onderdeel is van Humanitas en hebben geen feest georganiseerd.’
(Bron: De Telegraaf, foto: archief)Categorieën:Nieuws

Tags: ,

%d bloggers liken dit: