COC in brief aan Rutte: bespreek situatie LHBT’ers met Widodo

Joko WidodoPremier Mark Rutte moet de situatie van homoseksuelen bespreken met de president Joko Widodo van Indonesië. Het COC roept daartoe op in een brief.

‘Wij verzoeken u om hem te  vragen zich expliciet en onomwonden uit te spreken voor bescherming van de mensenrechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekseconditie (LHBTI’s) in Indonesië.’

Aanleiding voor de oproep is de snel verslechterende mensenrechtensituatie voor LHBT’s in Indonesië. Overheidsfunctionarissen voeren een hetze tegen LHBT’s in plaats van hen te beschermen. Daardoor wordt het voor LHBT’s steeds gevaarlijker om openlijk zichzelf te zijn.

Atoomoorlog

De Indonesische minister van Defensie betitelt de strijd voor LHBT-mensenrechten bijvoorbeeld als ‘gevaarlijker dan een atoomoorlog’. Een voormalig minister van Communicatie suggereerde dat LHBT’s ter dood zouden moeten worden gebracht.

‘Met dit soort uitspraken creëren de gezagsdragers een klimaat waarin geweld en discriminatie tegen LHBT’s in Indonesië normaal is geworden’, schrijft het COC.

Een militante organisatie als het Islamitisch Verdedigingsfront deed verschillende invallen op plekken waar LHBT’s samenkomen, naar verluid met hulp van de lokale politie.

Zweepslagen

De provincie Atjeh nam draconische maatregelen tegen LHBT’s. Zo kunnen homoseksuele contacten daar onder shariawetgeving bestraft worden met honderd zweepslagen.

Ondanks oproepen van mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch, sprak president Joko Widodo zich nog niet duidelijk uit tegen de schending van mensenrechten van LHBTI’s. Dat is volgens het COC ‘opmerkelijk, aangezien Joko Widodo onder meer wegens zijn uitgesproken positie op het gebied van mensenrechten werd verkozen tot president van Indonesië.’

(Bron: COC, foto: Facebook)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: