Air France vliegt naar Iran ondanks protesten van deel personeel

Air France Airbus 320.jpgAir France is begonnen met vluchten op Teheran, ondanks protesten van homoseksueel personeel.

Sinds de sancties tegen Iran, die weden ingesteld in 2008, vloog de Franse maatschappij niet meer op Teheran. Nu de sancties zijn opgeheven, is er een rechtstreekse vlucht tussen Parijs en Teheran. In een interne memo werd het vrouwelijk personeel opgedragen een lange broek en een hoofddoek te dragen in Iran. Na protesten is het vrouwelijk personeel dat niet aan de kledingvoorschriften wil voldoen, vrijgesteld van diensten van en naar Iran.

Petitie

Voor homoseksuele medewerkers geldt die vrijstelling niet; zij zeggen gedwongen te worden op deze route te werken. Laurent, een van de homoseksuele stewards van Air France, is daarom een petitie gestart om ook voor homo’s vrijstelling te af te dwingen. Hij en zijn homoseksuele collega’s willen niet naar een land vliegen ‘waar ze kunnen worden gedood voor wie ze zijn’.

In de petitie staat: ‘Homoseksualiteit is illegaal in Iran. De straf is tot 74 zweepslagen voor een minderjarige en de doodstraf voor een volwassene. Natuurlijk, de geaardheid staat niet in het paspoort, maar het is ondenkbaar iemand te dwingen naar een land te gaan hij kan worden veroordeeld om wie hij is.’

De petitie is inmiddels ruim 23.000 keer ondertekend.

De vakbond Unac hoopt dat er een vrijstelling komt voor iedereen die niet op Iran wil vliegen.

KLM

British Airways begint half juli weer met vluchten op Iran. Tegen die tijd maakt het bedrijf ook de regels voor het personeel bekend.

Of en wanneer de KLM de vluchten op Iran hervat is niet bekend.

Lufthansa heeft ondanks de sancties steeds gevlogen op Iran. De Duitse luchtvaartmaatschappij zegt dat het dragen van een hoofddoek nooit een probleem is geweest voor het vrouwelijke personeel.

 

(Bron: NOS, Pink News)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: