Actrice Cox Habbema op 72-jarige leeftijd overleden

cox habbemaActrice Cox Habbema (72) is overleden. Haar familie heeft dat bekendgemaakt. Habbema debuteerde in 1967 bij Toneelgroep Centrum. Ze speelde in films als Dokter Vlimmen (1977) en De stilte rond Christine M. (1982). 

Van 1969 tot het midden van de jaren 80 leefde en werkte ze grotendeels in Oost-Berlijn, waar ze acteerde en regisseerde. Ze speelde daar onder meer in de tv-serie Polizeiruf 110. Ook in Nederland speelde ze in tv-series, zoals Medisch Centrum West en Het Glazen Huis.

Habbema was ook theaterregisseur. Van 1986 tot 1996 was zij directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het daarnaast gelegen Café Cox aan de Marnixstraat is naar haar genoemd.

COC

Eind jaren ’90 en de eerste helft van deze eeuw was Habbema  voorzitter van COC Amsterdam. Verder was ze in Amsterdam actief voor de lokale Partij van de Arbeid, waar ze onder meer vice-voorzitter van was. In 2004 was ze kandidaat voor het voorzitterschap.

Habbema was ook voorzitter van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en voorzitter van de Libris Literatuurprijs. In 2003 was ze een semester hoogleraar Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Orde

Cox Habbema publiceerde vijf boeken en werd in 2006 onderscheiden als officier in de Orde van Oranje Nassau.

Kunsthistoricus Marcel Verhoeven had in2007 een gesprek met Cox Habbema over haar leven en werk in Oost-Berlijn.

 

(Bron: NOS, Het Parool)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: