Mishandelde homo’s vrij, twee daders vast in Marokkaanse cel

Gevangenis algemeenEen Marokkaanse rechtbank heeft twee homo’s die waren opgepakt wegens hun geaardheid vrijgelaten. De mannen werden vorige maand in de stad Beni Mellal, in het midden van Marokko, gearresteerd nadat ze waren mishandeld. Bloedige beelden van de mishandeling gingen rond op internet.

De arrestaties leidden tot internationaal protest. De slachtoffers zijn nu tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld voor respectievelijk ‘daden tegen de natuur’ en ‘seksueel afwijkend gedrag’ -twee omschrijvingen van homoseksualiteit in Marokko- en komen allebei vrij.

Twee aanvallers, die vorige maand ook werden opgepakt, zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke straffen. Ze kregen zes en vier maanden cel. Twee andere verdachten gaan vrijuit en een vijfde staat later terecht bij de jeugdrechter.

Emoties

De zaak maakt veel emoties los in Marokko, waar op homoseksuele handelingen een gevangenisstraf van maximaal drie jaar staat. Na de veroordeling van de aanvallers gingen circa honderd inwoners van Beni Mellal de straat op. Zij eisten dat de daders worden vrijgelaten.

Een petitie om de twee slachtoffers te steunen en hun vrijlating te eisen leverde 71.000 handtekeningen op. De initiatiefnemers eisen ook de afschaffing van artikel 489 van het wetboek van strafrecht, waarin staat dat homoseksualiteit met maximaal drie jaar gevangenis kan worden bestraft.

Femen

Twee vrouwelijke activisten van Femen uit Frankrijk werden bij de rechtbank in Beni Mellal opgepakt. Zij wilden op de stoep topless protesteren voor meer homorechten in Marokko. Vlak voordat zij hun kleding uittrokken, werden ze gearresteerd. Ze worden het land uitgezet vanwege ‘het beschadigen van de publieke moraal’.

 

(Bron: NOS, Bladna)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: