Scholen geven geen voorlichting over homoseksualiteit ondanks plicht

homo voorlichtingOp middelbare scholen wordt nog maar zelden les gegeven over homoseksualiteit. Slechts een kwart van de ondervraagde scholieren zegt dat zij er op hun school ook daadwerkelijk les over gehad hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 550 middelbare scholieren. Het is sinds 2012 verplicht om homoseksualiteit te behandelen in de les.

Ruim een derde (38%) van de ondervraagden geeft aan dat een leraar het wel eens kort ter sprake heeft gebracht, maar er niet echt les over heeft gegeven. De rest (38%) geeft aan dat het thema helemaal niet behandeld is.

Homovriendelijk

Aan het onderzoek deden in totaal ruim 1300 jongeren tussen de 12 en 24 jaar mee, onder wie 350 homoseksuele jongeren. De helft van alle ondervraagden (51%) beoordeelt de eigen middelbare school als redelijk homovriendelijk, 22 procent als heel homovriendelijk. Eén op de vijf (20%) vindt de eigen school niet zo homovriendelijk. De meerderheid (60%) denkt dat de homolessen helpen om de acceptatie (verder) te bevorderen.

Homoseksuele jongeren ervaren de acceptatie iets negatiever: 29 procent vindt het klimaat op de eigen school niet zo homovriendelijk.

Tweederde (65%) van de ondervraagde homoseksuele middelbare scholieren vinden de lessen echt nodig.

Examen

PvdA Tweede Kamerlid Keklik Yücel stelt Kamervragen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek. Zij pleit ervoor om homo-acceptatie en alle andere grondrechten voor vrijheid en gelijkwaardig tot vast onderdeel van het lespakket te maken en daar ook examens over af te nemen. Ook wil zij dat het een verplicht onderdeel op de lerarenopleiding wordt. Het COC pleit daar ook voor.

 

(Bron: EenVandaag)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: