Franse rechter: een kapper ‘flikker’ noemen is geen discriminatie

Kapper 02Het is geen discriminatie om een Franse kapper ‘flikker’ te noemen. Een ontslagen kapper spande een zaak aan, nadat hij van zijn baas een sms’je had gekregen waarin stond dat hij een ‘flikker’ was. 

Volgens de rechter is het niet homofoob, ‘omdat in kapsalons nou eenmaal veel homoseksuelen werken’.

Op de uitspraak roept behoorlijk wat weerstand op. De meeste mensen, onder wie de Franse minister van Arbeid, zijn geschokt door de beslissing.

SMS

De ontslagen kapper werd tijdens zijn proefperiode ziek. Reden voor zijn baas om hem te ontslaan. Na zijn ontslag kreeg de kapper een sms’je van zijn baas dat niet voor hem bedoeld was.

‘Ik ga [naam van de werknemer] niet houden. Ik heb geen gevoel bij hem. Hij is een flikker.’

De kappersbaas gebruikte ‘PD’ – een Franse term voor flikker, of mietje. De ontslagen kapper begon naar aanleiding van het bericht een rechtszaak wegens discriminatie.

Maar de rechter is het niet eens met de beledigde kapper. Het is een ongepast sms’je en wel beledigend, oordeelde de rechter. Daarom moet de werkgever 5000 euro betalen.

‘Verbijsterend’

Maar het was volgens de rechter niet de reden voor het ontslag, en daarom geen discriminatie. De rechter zegt dat, ‘zich verplaatsend in het kappersmilieu, de term ‘homo’, zoals gebezigd door de werkgever, niet als homofoob kan worden aangemerkt, omdat het bekend is dat kapsalons vaak homoseksuelen inhuren – zonder dat het tot problemen leidt.’

Organisaties voor homorechten zijn verontwaardigd. Ze vinden het ‘verbijsterend’ en een ‘vorm van homofobie die bijdraagt aan de versterking van het homofobe klimaat’

De ontslagen kapper overweegt in beroep te gaan.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: