COC: het associatieverdrag met Oekraïne is goed voor LHBT’ers

Oekrainse actievoerders enTanja InekeHet associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne is goed voor de homo’s, lesbiennes en transgenders. Dat stelt COC Nederland.

Woensdag mogen de Nederlandse kiezers zich in een referendum uitspreken over het verdrag.

‘Eén ding staat als een paal boven water: dit verdrag is goed voor LHBT’ers in Oekraïne’, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Verder moeten mensen vooral zelf bepalen wat ze van het verdrag vinden.’

Van tafel

Het COC wijst er op dat zes ‘antihomowetten’ in Oekraïne door het samenwerkingsverdrag van tafel gingen. Onder druk van Europa kwam er voor het eerst een wet die LHBT’ers beschermt tegen discriminatie op het werk. Er staat nog een reeks andere wetvoorstellen op de rol, waaronder een algemeen verbod op LHBT-discriminatie, een wet waarmee geweld tegen LHBT’ers zwaarder kan worden bestraft en een transgenderwet.

Oekraïense LHBT’ers zijn bang dat de wettelijke bescherming wordt teruggedraaid als het Samenwerkingsverdrag sneuvelt wanneer Nederland ‘nee’ stemt.

‘Vóór’

‘Het Samenwerkingsverdrag is momenteel het enige drukmiddel waarmee we de mensenrechten voor LHBT’ers Oekraïne kunnen verbeteren’, zegt Olena Semenova van de Oekraïense LHBT-organisatie LIGA, partnerorganisatie van het COC. ‘We hopen dan ook met heel ons hart dat Nederland op 6 april vóór gaat stemmen.’

De situatie voor LHBT’ers in de Oekraïne is relatief slecht. Vóór het Samenwerkingsverdrag was er geen enkele wet die hen tegen discriminatie beschermde. Slechts een derde van de Oekraïense bevolking vindt dat LHBT’ers hun leven moeten kunnen leven zoals zij dat willen, terwijl dat in Nederland 93% is. Oekraïne behoort daarmee nu nog tot de achterhoede in Europa waar het gaat om LHBT-acceptatie.

Gesprek

Eerder zie hoogleraar Internationaal en Europees recht Ramses Wessel, verbonden aan de Universiteit Twente in de Roze Golf, dat een ‘ja’ steun betekent aan de LHBT-gemeenschap in Oekraïne. ‘De eerste pakweg twintig pagina’s van het verdrag gaan over mensenrechten en het bestrijden van corruptie.’

‘Wat het verdrag eigenlijk wil doen is het gesprek opgang houden tussen Oekraïne en de Europese Unie over mensenrechten. Dan kun je je voorstellen dat rechten voor LHBT’ers daar ook onder vallen en onderdeel zullen vormen van het gesprek tussen de EU en de Oekraïne’, aldus Wessel.

 

(Bron: COC, Roze Golf, foto COC NL-Philip Tijsma:  Olena, Oleg en Andrii van de Oekraïense LHBT-organisatie LIGA met COC-voorzitter Tanja Ineke tijdens de MaiDam-manifestatie zondag 3 april in Amsterdam )

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: