‘Een JA woensdag is steun voor LHBT-gemeenschap in Oekraïne’

Ramses WesselWie homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Oekraine wil steunen, doet er goed aan woensdag bij het referendum vóór het associatieverdrag met dat land te stemmen. Dat zegt hoogleraar Internationaal en Europees recht Ramses Wessel, verbonden aan de Universiteit Twente zondagavond in de Roze Golf.

Het verdrag gaat over vooral over handel, ‘maar het eerste stuk, pakweg twintig pagina’s gaan over politieke samenwerking en mensenrechten’, aldus Wessel, ‘het gaat in artikel 14 van het verdrag om respect voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden.’

In het verdrag staat niets expliciet over rechten voor LHBT’ers, ‘maar het gaat over gelijkheid.’

‘Wat het verdrag eigenlijk wil doen is het gesprek opgang houden tussen Oekraïne en de Europese Unie over mensenrechten. Dan kun je je voorstellen dat rechten voor LHBT’ers daar ook onder vallen en onderdeel zullen vormen van het gesprek tussen de EU en de Oekraïne’, aldus Wessel.

Een ‘ja’ voor het verdrag is goed voor de LHBT-gemeenschap in Oekraïne. ‘Oekraïne is nou niet bepaald het fijnste land voor die groepering en alles wat je doet om die positie te verbeteren helpt.’

‘Als je het verdrag tegenhoudt, gaat het politieke deel van het verdrag over mensenrechten en corruptie van tafel. Daar moet dan wat anders voor verzonnen worden. Die handel gaat wel door, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken.’

Het hele gesprek met hoogleraar Wessel is te horen in de Roze Golf van 3 april.Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: