Film ‘Pride’ woensdag 6 april te zien in Het Beaufort in Markelo

pride 02Natuurlijk heb je de film ‘Pride’ al eens gezien, maar hij is te goed om ‘m niet nog eens te bekijken en dat kan woensdagavond 6 april in Cultureel Centrum Het Beaufort in Markelo. En als je de film nog nooit hebt gezien, moet je zeker deze kans grijpen.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van steun die stakende mijnwerkers in 1984 kregen uit onverwachte hoek: namelijk van homoactivisten. De staking was een uitputtingsslag van bijna een jaar tussen de vakbonden en premier Thatcher.

Initiatiefnemer was Mark Ashton, een geëngageerde homo uit Londen die tijdens de Gay Pride optocht van 1984 op het idee kwam te collecteren voor de stakende mijnwerkers. Hij richtte meteen de actiegroep Lesbians and Gays Support the Miners op. Andere homo’s waren minder enthousiast dan Mark, vooral degenen die juist uit Wales waren weggevlucht omdat ze daar werden getreiterd vanwege hun geaardheid. Maar het kostte nog meer overtuigingskracht om de mijnwerkers enthousiast te krijgen. Zelfs wanneer Mark en zijn vrienden letterlijk emmers vol geld naar Wales komen brengen worden ze aanvankelijk met de nek aangekeken.

‘Pride’ won in 2014 de prijs voor Beste Onafhankelijke Film, de prijs voor Beste Actrice in een Bijrol (Imelda Stauton) en de prijs voor Beste Acteur in een bijrol (Andrew Scott).

De film begint om 20.00 uur, zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs: € 5,00.

Het adres: Het Beaufort, Burgemeester de Beaufortplein 1 in Markelo.Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: