COA-medewerker van noodopvang Kolham op non-actief gezet

KolhamEen medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is na inmenging in een vechtpartij in de noodopvang in Kolham op non-actief gezet. Dat met het Dagblad van het Noorden.

Volgens meerdere vluchtelingen uit Iran vocht de medewerker met Syriërs mee. Hij zou met stoelen naar de Iraniërs hebben gegooid. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers bevestigt dat de medewerker thuis zit. ‘Hij is op dit moment niet aan het werk. Maar dat wil niet zeggen dat hij schuldig is’, zegt woordvoerder Alet Bouwmeester in de krant.

Film

De zaak kwam aan het rollen nadat een asielzoeker uit Iran aangifte deed bij de politie tegen de COA-medewerker. De asielzoeker voelt zich door de man gediscrimineerd en geïntimideerd.

Hij vocht niet mee, maar filmde de vechtpartij. De medewerker zou hem hebben opgedragen de opname te verwijderen. Toen hij dat weigerde, zou de man hebben gedreigd zijn asielprocedure te vertragen. ‘De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat over de asielprocedure, niet onze medewerkers’, zegt de COA-woordvoerder daarover.

De Iraanse asielzoeker is met zijn vriend overgeplaatst naar een ander centrum. Ze durfden niet openlijk uit te komen voor hun geaardheid vanwege homofobie in het opvangcentrum in Kolham. Volgens de Iranees worden hij en zijn landgenoten niet alleen gediscrimineerd door medebewoners, ook de genoemde medewerker zou zich daar schuldig aan maken.

Bij de politie zijn meerdere aangiftes gedaan met dezelfde strekking. ‘We onderzoeken de aangiftes. Aan de hand daarvan moet duidelijk worden of een strafrechtelijk onderzoek volgt’, is het enige wat een woordvoerder kwijt wil.

LGBT Asylum Support

LGBT Asylum Support heeft de Iraniërs geholpen met het doen van aangifte. Woordvoerder Sandro Kortekaas: ‘Iraniërs zitten sowieso al in een minderheidspositie. Als homo heb je helemaal geen leven in de vluchtelingenopvang. Daar zijn deze mensen vogelvrij. En het COA doet daar niets aan.’

 

(Bron: Dagblad van het Noorden)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: