Homohuwelijk 15 jaar: I Amsterdam in kleuren van de regenboog

I Amsterdam in regenboogkleurenVoor de Amsterdamse Stopera zijn sinds vrijdagochtend de bekende I Amsterdam-letters te zien in regenboogkleuren. De kleuren staan wereldwijd symbool voor de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. 

Wethouder Simone Kukenheim onthulde de letters ter ere van het eerste huwelijk tussen homoseksuelen in Amsterdam, vrijdag vijftien jaar geleden.

‘Ik wil dat je in Amsterdam kunt zijn wie je bent. Amsterdam was en is een voorloper in gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksen’, aldus de wethouder.

Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Sindsdien worden jaarlijks rond de 1100 ‘roze’ huwelijken gesloten. Ongeveer 200 daarvan vinden plaats in Amsterdam.

Toenmalig burgemeester Job Cohen trouwde op 1 april 2001 drie mannenparen en een vrouwenpaar.

Het logo in regenboogkleuren blijft tot eind april staan. Daarna worden de letters onder meer gebruikt tijdens de Gay Pride in juli.

 

(Born: NOS/AT5, foto: Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: