LGBT Asylum Support: COA scheidt in strijd met regels homostel

Asielzoekers en een bus foto RTV NoordEen homostel is door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) uit elkaar gehaald. Ze moeten nu afzonderlijk de procedure in voor de aanvraag van hun status. Dat meldt LGBT Asylum Support.

De twee uit Syrië hebben bij de registratie als asielzoeker bij het COA aangegeven dat ze een stel zijn.

Ze werden ondergebracht in de noodopvang in de voormalige gevangenis in Alphen aan den Rijn, waar ze –net als een aantal andere LGBT-asielzoekers – stelselmatig werden bedreigd, gepest en getreiterd. Na bemiddeling van LGBT Asylum Support werden ze tijdelijk gehuisvest bij Humanitas in Rotterdam. Vandaar uit is de een nu naar Doetinchem gebracht en zijn partner naar Ter Apel.

Verontwaardigd

‘Dit is in strijd met alle regels wat de COA doet. Je mag stellen niet uit elkaar halen. Het feit dat ze zich als homostel hebben laten registeren wordt niet gerespecteerd’,  reageert Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support verontwaardigd.

‘Er wordt helemaal geen rekening gehouden met het feit dat het hier om kwetsbare asielzoekers gaat. Een van de anderen uit Rotterdam die ook naar Ter Apel moest voor het vervolg van de procedure, werd in de bus al weer gepest en vanaf de eerste dag in Ter Apel constant lastig gevallen.’

Mensonwaardig

Volgens Kortekaas toont deze gang van zaken aan dat het de hoogste tijd wordt voor aparte opvang van LHBT-asielzoekers. Hij gaat Tweede Kamerleden op de hoogte brengen van hoe er met LHBT-asielzoekers wordt om gesprongen. ‘Dit is mensonwaardig’, aldus Kortekaas.

 

(Bron: Roze Golf, foto: archief RTV Noord)Categorieën:Nieuws

%d bloggers liken dit: