Film Weekend is succes in Italië na verbod kerkelijke commissie

WeekendDe film ‘Weekend’ over het liefdesverhaal van twee mannen, is populair in Italië dankzij de kerkelijke filmcommissie, die de film in de ban deed.

De film uit 2011 van regisseur Andrew Haigh is volgens de Nationale Commissie voor Filmevaluatie ‘niet aanbevolen, onbruikbaar en scabreus’.

Het entertainmentblad Variety meldt dat de kaartverkoop van ‘Weekend’ sinds de première in Italië dit weekend zeer goed van start is gegaan. De film had relatief de hoogste kaartverkoop opbrengst, ondanks dat de film in maar tientallen zalen draaide. In de ruim duizend andere bioscopen werd de film verbannen.

Komend weekeinde is de film in 21 bioscopen te zien.

Parochie

De beoordeling van de kerkelijke filmcommissie is richtinggevend voor de programmering van de meeste filmhuizen en bioscopen in het land, 1126 in totaal. Veel filmhuizen worden geleid door parochiebesturen, die het programma zelf invullen. Hoewel vooral de grotere bioscopen in naam onafhankelijk zijn, worden de meeste zalen door parochies verhuurd. Het programma van zo’n bioscoop is vaak gebonden aan de eisen van de parochie.

Cesare Petrillo, distributeur van films bij Teodora film, licht het probleem toe: ‘Vaak kunnen we in hele provincies geen films kwijt. Nu weer niet. In het gunstige geval worden films met gevoelige onderwerpen alleen vertoond met voorafgaand een toelichting hetzij waarschuwing of een debat na afloop.’

One-night stand

De film met rollen voor Tom Cullen, Chris New en Jonathan Race vertelt het verhaal van twee dertigers die elkaar ontmoeten in een homobar. Na een one-night stand, volgt er een weekeinde vol bars en slaapkamers, alcohol en drugs, praten en seks en de mannen leren elkaar beter kennen.

‘Weekend’ won onder meer de British Independent Film Award en verscheidene prijzen op festivals wereldwijd, zoals het London Film Festival, London Critics Circle Awards, en het Los Angeles Outfest.

 

(Bron: Katholiek.nl, De Telegraaf, foto: screenshot film)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: