Hongarije is tegen: Europa maakt geen vuist tegen homofobie

Bussemaker foto RijskoverheidHongarije is tegen gelijke rechten voor homo’s. Op de agenda van de Raad van de Europese Unie stonden de zogenoemde raadsconclusies voor vrouwenrechten en voor het beschermen van LHBTI’ers. Alle lidstaten waren het eens met de conclusie voor vrouwenrechten, maar voor Hongarije was die over homo’s een brug te ver.

Nederland is teleurgesteld over de blokkade van Hongarije. Voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie had er maandag politieke eensgezindheid onder alle 28 EU-lidstaten kunnen zijn voor het versterken van de bewustwording in de Europese Unie van (bestaande) rechten en daarmee het garanderen van wettelijke bescherming van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie.

Omdat een meerderheid van de lidstaten alleen beide raadsconclusies wilde aannemen, slaagde de Raad van de Europese Unie er niet in stappen te zetten op het gebied van vrouwenrechten en het beschermen van LHBTI’ers in de Europese Unie.

Oproep

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) pleit al langer voor een Europese aanpak van gelijke rechten van mannen en vrouwen en voor LHBTI’ers binnen Europa. In 2013 riep ze tijdens de eerste editie van IDAHO, de internationale homo-emancipatietop, haar Europese ambtsgenoten op om tot een Europese aanpak van homorechten te komen. Een jaar later maakte Bussemaker afspraken met een aantal Europese collega’s over het verbeteren van de rechten van LHBTI’ers.

Vuist

Bussemaker is teleurgesteld over het bereikte resultaat: ‘Europese samenwerking is essentieel in de strijd tegen wereldwijde homofobie en voor het verbeteren van vrouwenrechten. Zeker nu is het belangrijk dat Europa laat zien waar zij voor staat. Namelijk dat vrouwenrechten en homorechten mensenrechten zijn, zonder grenzen. Dat iedereen het recht heeft om te kunnen zijn wie je wil zijn, ongeacht je roots. Het is zeer betreurenswaardig dat we nu geen gezamenlijke Europese vuist kunnen maken en gezamenlijk kunnen optreden tegen landen en organisaties die de rechten van vrouwen, van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders schenden,’ aldus Bussemaker.

(Bron en foto: Rijksoverheid)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: