Homo’s in Oekraïne vrezen een ‘nee’ bij Nederlands referendum

Bird in FlightHomo’s in Oekraïne wachten gespannen het Nederlandse referendum op 6 april af, over het associatieverdrag. Die overeenkomst met de Europese Unie moet – naast het bevorderen van handel – ook de mensenrechten in Oekraïne verbeteren.

De homogemeenschap in het land ziet nu al dat de homofobie afneemt, maar vreest een terugval als de Nederlandse stemmer het akkoord torpedeert.

‘De toekomst van de homorechten ligt in dit verdrag verankerd. En de vooruitgang hangt af van het Nederlandse referendum’, zegt homo-activist Bogdan Globa.

Maxim Eristavi, een van de weinige openlijk homoseksuele journalisten in Oekraïne, zei tegen Nieuwsuurverslaggever Rudy Bouma : ‘Als de homofobie hier je aan het hart gaat is een nee-stem een dolkstoot in de rug van de homo’s in Oekraïne.’

Geweld

Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Oekraïne hebben nog steeds te maken met anti-homogeweld. Zorjan Kis kreeg pepperspray in zijn ogen gespoten en werd getrapt door passanten toen hij afgelopen zomer expres hand in hand liep met zijn vriend in het centrum van Kiev. Het werd gefilmd met twee camera’s.

De Gay Pride in Kiev werd afgelopen zomer ook belaagd door rechts-extremisten. Er vielen gewonden bij de politie die het homo-geweld trachtte neer te slaan.

Zorjan Kis: ‘De politie beschermde ons. Dat komt door grote druk vanuit de EU en vanuit ons eigen land.’ Toch werden homo’s ook afgelopen weekend nog aangevallen in Odessa.

Normen en waarden

De politie heeft inmiddels een speciale afdeling opgetuigd om geweld tegen homo’s te inventariseren. Staatssecretaris Tigran Avakjan van Binnenlandse Zaken: ‘Hier wordt alle informatie verzameld over incidenten in heel Oekraïne, zodat we sneller tegen deze misdaden kunnen optreden.’ Volgens de staatssecretaris hebben Oekraïners dezelfde normen en waarden als Nederlanders.

Werkvloer

Het Oekraïense parlement nam in november een wetswijziging aan die discriminatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT) op de werkvloer verbiedt. Er waren wel talloze stemrondes nodig en de parlementaire meerderheid was klein. De Europese Unie eiste de wetswijziging voor mogelijk visumvrij reizen in de toekomst.

Argument

Ook het associatieverdrag had invloed, volgens Bogdan Globa. ‘De kern van het associatieverdrag gaat over mensenrechten. Onze regering is dan verplicht om hervormingen door te voeren en ze moeten de situatie verbeteren van de LHBT-gemeenschap.’

De tegenstanders van het associatieverdrag halen de homofobie en geweld tegen LHBT-ers in Oekraïne juist aan als argument tegen het verdrag.

Homo’s in Oekraïne begrijpen daar niets van. ‘Het associatieverdrag met de EU heeft ons een unieke kans gegeven om homorechten hier aan te kaarten’, zegt Kis. ‘Met een nee-stem keer je ons de rug toe. Maar zoals je in Syrië ziet: problemen die je te lang negeert, keren zich uiteindelijk tegen je. Zo gaat het altijd. En dat zal met een nee-stem ook gebeuren’, zegt journalist Eristavi.

Kijk hier voor de complete Nieuwsuur reportage.

 

(Bron: Nieuwsuur, foto: screenshot Bird In Flight)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: