Excuses voor politie-ingrijpen tijdens eerste Mardi Gras Sydney

Mardi Gras regenboogvlag 2016De deelstaat New South Wales en de politie hebben excuses aangeboden voor het gewelddadig optreden tijdens de eerste Mardi Gras parade in Sydney 38 jaar geleden.

‘We bieden onze verontschuldiging aan. We zijn ons zeer bewust van het verdriet en de pijn die het politie-optreden in 1978 hebben veroorzaakt’, aldus Tony Crandell van de plaatselijke politie.

De politie doet al twintig jaar mee aan de parade; dit jaar liepen veertig politiemensen mee, de meesten van het Australische Roze in Blauw-team, de GLLO’s – Gay and Lesbian Liaison Officers.

Mardi Gras De 78-ers 2016 SBSDe eerste parade in Sydney werd in 1978 gehouden. Vijfhonderd mensen gingen toen de straat op. Homoseksualiteit was toen nog verboden. 53 mensen werden toen aangehouden en alle arrestanten kwamen met naam en toenaam in de krant. Twee van de arrestanten zijn destijds daadwerkelijk veroordeeld. Dit jaar reed een open dubbeldekker mee met een aantal demonstranten van toen.

In totaal deden dit jaar in Sidney 12.500 mensen mee, gadegeslagen door 500.000 toeschouwers. Onder de deelnemers was minister president Malcolm Turnbell. Ook oppositieleider Bill Shorten van de Australian Labor Party liep mee.

Sporters, onder wie schoonspringer Matthew Mitcham, Olympisch Goud Winnaar in 2008, liepen mee om aandacht te vragen voor homofobie in de sport. ‘De sport is een van de laatste bastions in dit land, die gefaald hebben de homogemeenschap te omarmen’, aldus oud-Olympisch zwemmer Daniel Kowalski. Hij bracht de sporters bijeen voor de parade.

 

Kijk hier voor reportages van SBS.

 

(Bron ABC-News, SBS, foto’s: screenshot SBS en Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , , , , ,

%d bloggers liken dit: