Aboutaleb gaat zich inzetten voor veiligheid LHBT-asielzoekers

Asielzoekers op bezoek bij AboutalebDe Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gaat zich inzetten voor de veiligheid van kwetsbare asielzoekers in opvangcentra.

Ook gaat hij er bij het COA op aandringen klachten serieus te nemen en meer te doen aan het beschermen van kwetsbare asielzoekers en wil hij dat er serieus naar aangiftes gekeken wordt.

Dat zei hij tijdens een gesprek met zes asielzoekers, die de noodopvang in Alphen aan den Rijn na stelselmatige pesterijen en bedreigingen konden verlaten. Ze worden sinds een maand opgevangen door Humanitas in Rotterdam.

Aboutaleb blijft wel bij zijn standpunt dat aparte opvang niet goed is. Hij is van mening dat de daders moeten worden aangepakt.

De burgemeester nam de tijd om de zes asielzoekers te praten. Ieder van hen werd gevraagd naar zijn verhaal over waarom ze naar Nederland zijn gekomen en wat er met ze gebeurd is in de opvang. Dat verhaal konden ze in het Arabisch vertellen. Volgens Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, die de asielzoekers begeleidde en de ontmoeting had geregeld, was Aboutaleb zichtbaar geroerd door de verhalen.

Kortekaas: ‘Het was een goed gesprek en het heeft de jongens goed gedaan. Ze waren vooraf best nerveus, want het is zeker voor hun heel bijzonder dat je met een gezagsdrager zomaar om tafel kunt. En dat ze hun verhaal in hun eigen taal konden vertellen, was helemaal fijn. Ze hebben echt een positief gevoel overgehouden aan de ontmoeting met de burgemeester.’

De asielzoekers hadden een open brief aan burgemeester geschreven, naar aanleiding van het televisieprogramma College Tour, waarin Aboutaleb herhaalt tegen aparte opvang te zijn. De asielzoekers vroegen de burgemeester of ze hun verhaal mochten komen vertellen.

 

(Bron: Roze Golf, foto: LGBT Asylum Support)

 Categorieën:Nieuws

Tags: , , , ,

%d bloggers liken dit: