Tweede Kamer is voor aparte opvang kwetsbare asielzoekers

Asielzoekers hongerstaking 02De Tweede Kamer wil dat er een aparte en veilige asielopvang komt voor kwetsbare groepen als blijkt dat hun veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Een motie van D66 daarover werd aangenomen met 72 stemmen voor en 67 tegen. Ook regeringspartij PvdA stemde voor.

De motie was eerst vooral gericht op homoseksuelen, lesbiennes en transgenders, maar in een aangepaste versie worden ook christenen met zoveel woorden genoemd. Vanwege die aanpassing stemde ook de ChristenUnie voor.

Bedreigingen

Achtergrond van de motie is dat er berichten zijn over pesterijen en bedreigingen van kwetsbare groepen uit onder meer de noodopvang in Alphen aan den Rijn en Heumensoord en en dat daarom een aparte voorziening nodig zou zijn. Het kabinet ziet weinig in aparte opvang. Volgens staatssecretaris Dijkhoff druist zo’n voorziening in tegen de Nederlandse normen en waarden en het gelijkheidsbeginsel.

Kernwaarden

Regeringspartij VVD stemde tegen de motie en is het eens met het kabinet. Fractievoorzitter Zijlstra vindt dat aparte opvang in strijd is met de kernwaarden van de Nederlandse maatschappij.

‘Niet de slachtoffers moeten worden gescheiden, maar de daders moeten worden aangepakt. In ons land woont iedereen samen en nieuwkomers moeten daar vanaf dag één aan wennen’, zei Zijlstra. Hij benadrukte dat het kabinet eerder heeft gezegd dat in individuele noodgevallen homo’s en andere kwetsbare groepen apart kunnen worden opgevangen.

 

(Bron: NOS)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: