‘Den Haag heeft weigerambtenaar Wim Pijl terecht ontslagen’

Wim Pijl foto Omroep WestDe gemeente Den Haag mocht weigerambtenaar Wim Pijl ontslaan. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep beslist. Dat is de hoogste rechter op het gebied van sociale bestuursrecht en ambtenarenrecht.

Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij werd ontslagen in 2011 omdat hij weigerde homohuwelijken te sluiten. Pijl vocht het ontslag aan bij de rechter.

De rechtbank in Den Haag oordeelde dat het ontslag terecht was; de Centrale Raad is het daar mee eens.

Gewetensbezwaren
Pijl stelde in zijn verweer bij de Centrale Raad dat hij niet kon worden ontslagen, omdat hij al voor 2007, toen het nieuwe beleid van Den Haag van kracht werd, jarenlang bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand was. Het beleid zou alleen van toepassing zijn op nieuw aan te stellen weigerambtenaren. Daarnaast vond de weigerambtenaar het niet terecht dat ‘de rechten voor mensen van het gelijke geslacht om te mogen trouwen hoger worden ingeschat dan mijn gewetensbezwaren.’

De gemeente heeft echter naar de huidige wetgeving gehandeld, omdat de wet na zijn ontslag is gewijzigd. Hierdoor krijgen gemeenten de vrijheid om weigerambtenaren niet in dienst te nemen of te ontslaan, aldus de Centrale Raad.

Principekwestie
Wim Pijl reageert teleurgesteld op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. ‘Het is een principekwestie en dat wordt in alle uitspraken genegeerd’, laat Pijl weten. ‘Mijn menig over een huwelijk tussen man en vrouw is gebaseerd op de Bijbel. Met die opvatting wordt geen rekening gehouden.’ Pijl realiseert zich wel dat hij zich bij deze uitspraak moet neerleggen. ‘Dit is het laatste wat ik kon doen. Ik heb alle mogelijkheden gebruikt om mijn ontslag aan te vechten.’

 

(Bron en foto: Omroep West)Categorieën:Nieuws

Tags: , , ,

%d bloggers liken dit: