Homowet Italië na jarenlange discussie aangenomen door Senaat

HomoprotestNa een jarenlange discussie in Italië is de homowet goedgekeurd door de Senaat. Homo’s en lesbiennes mogen nu ook geregistreerd samenleven. Italië is een van de laatste West-Europese landen die dat wettelijk voor elkaar heeft.

In de Senaat is de wet met 173 stemmen aangenomen, 71 volksvertegenwoordigers stemden tegen. Daarmee is de wet er nog niet, omdat het Huis van Afgevaardigden er nog over moet stemmen.

De homowet gaat veel minder ver dan de Italiaanse premier Renzi in eerste instantie had beloofd. Hij heeft de adoptierechten voor homoseksuele koppels geschrapt om de wet erdoor te krijgen. De wet is nu met een overgrote meerderheid aangenomen.

Dat betekent dat lesbiennes en homo’s een kind van hun partner niet officieel mogen adopteren. Organisaties die opkomen voor gelijke rechten zijn dan ook teleurgesteld over de nieuwe wet.

Er zijn nieuwe demonstraties aangekondigd en er is al veel gedemonstreerd door zowel voor– als tegenstanders van de homowet van Renzi. De Europese Commissie voor de Rechten van de Mens tikte Italië eerder op de vingers om dat in het buitenland gesloten homohuwelijken niet erkend worden.

 

(Bron: NOS, foto: voorstanders vandaag bij de Senaat, Twitter)Categorieën:Nieuws

Tags: , ,

%d bloggers liken dit: